Cerar sprejel odstop ministrice za izobraževanje

© Uroš Abram

Potem ko je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije predstavil prenovo spletne aplikacije Supervizor in se je izvedelo, da je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar v času, ko je bila dekanja Fakultete za upravo, za fakulteto opravljala še dodatno plačano svetovanje, je ministrica premierju Miru Cerarju ponudila odstop. Ta ga je sprejel.

Kot je dejala v izjavi za medije, se je za to odločila, ker se po nedavni objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam. Pravi sicer, da so tisti, ki so svoje delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem stebru. Nadaljnji postopek bo, kot je še dejala, ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Kot je razvidno v Supervizorju, je Stanka Setnikar Cankar od leta 2003 samo za svetovanje Fakulteti za upravo prejela 541 tisoč evrov. Kar je sporno zato, ker je bila istočasno tudi dekanja fakultete.

"Ministrica je prepričana, da ni storila nič nezakonitega in tudi nič neetičnega. Sam tega še ne morem oceniti, ker vseh okoliščin in podrobnosti ne poznam. Sem pa sprejel njeno oceno, da bi lahko to politično obremenilo delo vlade in sem sprejel njen odstop," je dejal Miro Cerar.

Visokošolski sindikat Slovenije je obsodil prakso nekadnje dekanje: "Primer, ko dekan poleg polne redne zaposlitve in raziskovalnih projektov honorarno poučuje na devetih dodatnih lokacijah in s tem zasluži stotisoče evrov, medtem pa množice sposobnih mlajših znanstvenikov zaradi “varčevanja” ostajajo brez službe, životarijo s prekarnimi pogodbami ali ždijo v izhodiščnih plačnih razredih, bi učinkoval kot groteskna karikatura, če ne bi bil resničen in če ne bi bil značilen za razmerja v slovenskem visokem šolstvu," so zapisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.