Anže Tomić

20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Družba

Tudi mi bi še preučevali

Kako je Slovenija klonila pod pritiskom mobilnih operaterjev

Ko je evropski parlament lani izglasoval odpravo stroškov mobilnega gostovanja, je bil potrjen načrt, po katerem so skušali to speljati premišljeno. Evropski poslanci so dali operaterjem leto in pol, da se pripravijo na spremembo, evropski komisiji pa je bilo naloženo, naj junija letos preuči možnosti, kako operaterjem olajšati poslovanje. Komisija naj bi preverila, ali je potrebna sprememba veleprodajnih cen ali veleprodajnih tržnih mehanizmov, ki bi operaterjem olajšala prehod pri odpravi stroškov gostovanja.

Prejšnji teden pa je ta ukrep padel v vodo, prestavili naj bi ga v leto 2018. V stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju pravijo, da »na splošno Slovenija sicer podpira cilj, da se pribitki zaradi gostovanja izničijo«. A vendar »je to treba narediti uravnoteženo in kontrolirano, da se čim bolj preprečijo neželeni stranski učinki, kot bi lahko bilo zvišanje nacionalnih mobilnih cen«.

Svet Evrope skuša odložiti odpravo stroškov gostovanja zato, ker operaterji morda niso pripravljeni in ker so potrebne podrobne analize. Oba razloga bi bila prepričljiva, če se na to ne bi mislilo že v prvotnem predlogu. Že pred časom. Slovenija je z drugimi članicami Evropske unije znova naredila uslugo mobilnim operaterjem, ki se oklepajo zaslužka na račun potujočih Evropejcev.

Evropskim operaterjem je parlament tako že zdavnaj naložil maksimalne zneske zaračunavanja gostovanja. Ti so v veljavi že nekaj let in operaterji bi se že od takrat lahko pripravljali na čas, ko bodo morali te stroške dokončno odpraviti. Prav tako bi se lahko vlade držav članic že takrat začele ukvarjati z »analizami veleprodajnega trga«.

Stroške gostovanja naj bi po prvotnem načrtu odpravili 15. decembra letos. Namesto da bi bili operaterji pripravljeni na to, so več truda vložili v prepričevanje oblasti, naj se rok podaljša. Kratko bomo potegnili uporabniki.

Očitno povezovanje in enotni trg prideta v poštev le, kadar sta v prid podjetjem. Dokončno se bodo odločili, ali se bo odprava stroškov odložila, na pogajanjih med Svetom Evrope in evropskim parlamentom. Ta ima sedaj na pogajanjih priložnost, da se postavi na stran ljudi, tistih, ki ga volijo, tistih, zaradi katerih naj bi bila Evropska unija nastala ... če seveda ni nastala zaradi ekonomskih interesov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.