Neža Mlakar, TK

 |  Politika

Resnica o visokem šolstvu, 2. del

Resnica o visokem šolstvu - 2.del

Skupina Stvarnost, ki jo sestavljajo študentje humanističnih in umetniških smeri ter prekarno zaposleni, je posnela drugi del filma Resnica o visokem šolstvu. V prvem filmu so spodbijali mantre o nujnosti varčevanja, ki so jih takrat ponavljali politiki na javnih nastopih. Ravno nasprotovanje prvemu paketu varčevalnih ukrepov leta 2012 je skupino Stvarnost združilo - izkušnja pa jih je povezala do te mere, da so sedaj posneli ostro kritiko bolonjske reforme.

Prihod na trg delovne sile je za mnogo študentov hladen tuš in nenadna streznitev. Zakaj torej ne bi raje še nekaj časa preživeli v toplem socialnem zavetju študija? Študija, ki je s hitrim učenjem in pozabljanjem rutinskih nalog prilagojen fleksibilnim in nestalnim zaposlitvam, sanjam marsikaterega delodajalca. Poleg dejstva, da se vse več mladih oprijema študija kot alternative brezposelnosti, se je z večanjem vpisnih mest na fakultetah drastično povečalo pedagoško delo in preobremenjenim profesorjem zdaj zmanjkuje časa za kakovostna predavanja. Bolonjski tip univerze s skrajšanim programom danes proizvaja površno izobražene diplomante, ki so ustvarjeni po meri morebitnih bodočih delodajalcev – pripravljeni na začasne zaposlitve. 

»Predvsem naša vsakdanja izkušnja bolonjskega študija, pogovori s starejšimi člani skupine, ki niso študirali po bolonjskem programu, branje teorije na temo komercializacije visokega šolstva v Sloveniji in svetu ter tudi čisto preprosta primerjava študijskih programov pred letom 2009, ko se je bolonjska reforma uvedla na vseh fakultetah v Sloveniji, in po tem letu, nas je utrdila v prepričanju, da so zahteve, kriteriji in na splošno kvaliteta študija v zadnjih letih močno padli,« pojasnujejo v skupini Stvarnost. 

V naslednjem projektu se nameravajo dotakniti še ene pereče problematike, in sicer prekarnega dela. »Ta problematika je v Sloveniji še vedno precej neraziskana, položaj prekarnih delavcev pa se sploh v času, ko je socialna politika dojeta kot strošek in kot spodbujanje lenobe, vedno bolj poslabšuje. Ta tema nas zanima toliko bolj, ker se zavedamo, da bomo v takih zaposlitvah verjetno prisiljeni delati tudi sami, ko bomo dokončali študij,« pravijo.

O prvem delu njihovega videa smo v Mladini že pisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.