Tamara Kajtazović

 |  Svet

Povečanje števila umorov okoljskih aktivistov

Okoljski aktivisti za boj proti uničevanju okolja multinacionalnih korporacij plačujejo visok davek, nemalokrat z lastnim življenjem. Poročilo nevladne organizacije Global Witness je razkrilo, da je bilo v lanskem letu ubitih dvajset odstotkov več okoljskih aktivistov kot leto poprej.

Kot piše BBC, je bilo v letu 2014 po podatkih organizacije Global Witness ubitih 116 okoljskih aktivistov, predvsem v Srednji in Južni Ameriki, 29 umorov so recimo zabeležili v Braziliji, 25 v Kolumbiji in 15 na Filipinih. Najnevarnejša država za okoljske aktiviste je Honduras, ki ima največje število umorov aktivistov na prebivalca – od leta 2002 so zabeležili 111 smrti, storilci pa so največkrat nekaznovani.

Države okoljske aktiviste pogosto obravnavajo kot sovražnike države in jih preganjajo tudi s protiteroristično zakonodajo, opozarja poročilo.

Na udaru so predvsem staroselci, nevladna organizacija namreč ocenjuje, da je bilo 40 odstotkov ubitih aktivistov avtohtonih prebivalcev, ki so se borili za svojo zemljo in naravne vire. Septembra so bili recimo štirje plemenski vodje v Peruju ubiti na poti na srečanje, kjer naj bi razpravljali o ustavitvi nezakonite sečnje gozdov. »Ne bomo se odpovedali prizadevanjem za ohranitev naših naravnih virov čistih in v rokah naše skupnosti. Tisti, ki želijo hitro zaslužiti, uničujejo zemljo, onesnažujejo vodo. Od nekdaj smo bili tu in spoštovali zemljo, ki nam daje hrano in nameravamo ostati tu ter se boriti za pravico do prehrane,« je avtorjem poročila dejala pripadnica plemena Tolupan.

Prav tako se okoljski aktivisti v teh državah soočajo s smrtnimi grožnjami in ugrabitvami. Ena od pripadnic ameriškega staroselskega plemena Lenca je recimo avtorjem poročila dejala, da je zaradi svojega nasprotovanja jezu, ki bi njihovo skupnost izselil iz rodne zemlje, prejela že več smrtnih groženj.

Global Witness ob tem opozarja, da so številke smrtnih žrtev najverjetneje še veliko višje. Veliko umorov okoljskih aktivistov, zabeleženih v poročilu, se je zgodilo v oddaljenih vaseh ali globoko v džungli, zato opozarjajo, da je zagotovo še veliko podobnih primerov, ki so bili skriti očem javnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.