Pazi(n), proračun!

Spoštovani g. Marjan Horvat!

Z zanimanjem smo prebrali vaš članek o participatornem proračunu v Pazinu v predprejšnji številki vašega tednika. Vendar pa ste na koncu zapisali: »Morda bi se tudi v slovenskih mestih lahko kaj naučili od tega istrskega mesteca.« Ta zapis nas je zmotil, saj se s problematiko uvedbe participatornega proračuna v Mariboru ukvarjamo že skoraj dve leti. Vaš zapis je naši skupini toliko bolj nerazumljiv, saj ste o poskusih uvajanja participatornega proračuna (PP) v Mariboru vi osebno v Mladini že pisali (Mladina 16, 19. 4. 2013). Zato ugibamo, da je vaša opazka letela na odločevalce v slovenskih mestih, kar pa iz članka ni jasno razvidno.

Naša pobuda, ki smo jo začeli z mnogimi drugimi organizacijami v okviru skupine Odločaj o mestu!, je bila izjemno odmevna v času lokalnih volitev, zapisana je v koalicijski pogodbi mariborskega mestnega sveta, peticijo za uvedbo PP je podpisal celo župan. Vendarle pa se jo, velikim besedam navkljub, na občini trudijo čim bolj spregledati. Predvidevamo, da zato, ker želijo nad investicijskim delom proračuna, ki naj bi bil namenjen skupnemu dobremu, imeti popoln nadzor politiki in njihovi prijatelji iz gospodarstva. Najbrž ni treba posebej izpostavljati, da se mestni svet Mestne občine Maribor – za razliko od tistega iz Pazina – obnaša izrazito samovoljno.

Zaradi vsega naštetega vas prisrčno vabimo, da se pogovorite z nami – z velikim veseljem vam pojasnimo vse morebitne nejasnosti v zvezi z našo pobudo, s stanjem v mestu in (ne)odzivnostjo občine, z zbori občanov v mestu ter z našo inačico PP. Zaradi svoje samovolje oblastniki, tako v Mariboru, kot v drugih slovenskih mestih, nimajo resnega namena uvajati PP. Tako bi nam bila pri našem trudu in pri pritisku na občino v veliko pomoč tudi podpora slovenskih medijev. Upamo, da se je lahko nadejamo!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.