Kočljivi gospodar Zemlje

Malce mi je že neprijetno, ko spet hvalim dobro kolumno J. Lorencija. Čutim pač veliko zadovoljstvo, ko berem človeka, ki razume kontekst časa in me njegova znanja /razmišljanja le še dodatno obogatijo in potrdijo v (tudi mojem) razumevanju sveta. To je daleč nad mediji, ki lajnajo vsakdanjost in favorizirajo aktualno politiko in bolj ali manj pristajajo na nakazano slabšalno smer človeštva in Slovenije. Recimo ne pritiskajo z vsemi močmi proti dviganju glave Hitlerjevega nacizma v vseh mnogoterih pojavnih oblikah. Tudi pri nas se ta ista ideologija z vsem pompom dogaja, vodilno pri tem pa je Ustavno sodišče. Pa, če gre zgolj za ljubi kruhek medijev, mi je vsaj še razumljivo, ne pa sprejemljivo, resno strah pa me je, da se večina pišočih, govorečih ne zaveda tega, kar pravi Lorenci v kolumni, »prevedem«: Človek, kočljivi gospodar Zelje.

Imam pa pomisleke, tudi pri tej kolumni: ne piše se dovolj razumljivo, populistično torej, za najširše mase, ki dejansko vodijo ta svet, ne da bi vedele, da počnejo kaj narobe. Lorenci navaja, cit.: »Jan Zalasiewicz, veliko ime v biogeologiji, dodaja: kulturno se razvijamo veliko hitreje, kot zmore biološka evolucija.« Če za silo razumem, menim, da je to premalo za dojemanje oz. ravnanje nas ljudi, da bi (p)ostalo življenje na Zemlji vsaj tako ugodno, kot je sedaj. Naj omenim samo temeljno »zaostajanje« za potrebami časa, t. j. spoznanje o naših hormonih/genih, ki nas neprenehno silijo v – razmnoževanje! In to bi morali vsakodnevno razlagati človeštvu, ne ravno ukazovati kot Kitajska, ampak razlagati. Kot to počnemo na neštetih področjih našega bivanja in tako smo, za primer, dojeli za kaj gre pri pogubnem(?!) neoliberalizmu. In tako imamo mislece, ki zavzeto zagovarjajo trajnostni razvoj, zmotno misleč, da ga bo rešil razvoj tehnologije, sami imajo pa po tri, štiri otroke … To se nikakor ne more iziti! Morda bi za gram premaknilo tovrstno ravnanje - pozive k več rojstvom v Sloveniji - če se vsi vprašamo, kako bomo vso to novo dela potrebno in željno silo zaposlili?

Trenutno je smer pač obrnjena proti srednjemu veku, tega menda ni treba posebej navajati. Lepo in nadvse dobrodejno bi bilo, če bi se sedanji odločevalci in njihovi idejni vodje, religije kajpak, vprašali, ali res znajo kako svet vrteti še naprej. To so dolžni storiti, hm, zaradi svetosti življenja, ki je čedalje bolj v stiski …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.