Tamara Kajtazović

 |  Politika

»Opravičilo ni dovolj«

© Borut Peterlin

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor si je v nagovoru maturantkam in maturantom na paradi prejšnji teden privoščil preveč. »Ajde miška mala, gremo« in »to mi deli,« je bilo med drugim slišati iz ust predsednika države. Za izrečene besede se je bil po burnem odzivu javnosti primoran opravičiti, a Sekcija za spol in družbo Slovenskega sociološkega društva opozarja, da to ni dovolj.

Prof. dr. Milica Antić Gaber je v pismu sekcije širši javnosti zapisala, da je Pahor prekosil vse svoje dosedanje spodrsljaje. Resda se ni se zgodilo prvič, da si je kakšen politik dovolil seksistični izpad v javnosti, a kljub različnim peticijam in protestom, seksizem očitno neovirano cveti še naprej tudi v politični realnosti. »To posebej velja za predsednika republike, ki bi moral biti, tudi zaradi neposrednih volitev, zgled in posebej pazljiv pri izražanju v javnem prostoru,« poudarjajo v pismu.

Sekcija opozarja, da je Pahorjeva izjava simptom širšega problema seksistične družbe, v kateri živimo, in drugič, da gre za problem funkcije, v okviru katere so bile izrečene te besede. Predsednik države bi moral biti »vzor kulture komuniciranja in promocije pomembnih družbenih vrednot, med katere sodi tudi enakost spolov oziroma zavračanje seksizma. Namesto tega smo bili znova priče degradaciji funkcije predsednika republike, s tem pa vseh javnih funkcij in politike nasploh,« pišejo.

»S tem, ko si je predsednik republike kot nosilec politične moči privoščil maturantke, bodoče študentke ali zaposlene, in jih nagovoril s seksističnimi izrazi, jih je degradiral na raven spolnega objekta, ki je namenjen izključno moškemu užitku,« opozarjajo. S tem je prispeval k utrjevanju spolnih stereotipov in predsodkov ter posledično na spolno neenakost in diskriminacijo žensk, proti čemur bi se moral kot odgovoren in zrel predsednik republike boriti. Poleg tega ga pozivajo, da o neodgovornem vedenju poglobljeno razmisli in se pri tem opre tudi na stroko.

O omenjenem Pahorjevem nastopu v tokratnem uvodniku piše tudi urednik Grega Repovž, ki poudarja, da je še večja škoda povzročena z odsotnostjo moralne in družbene avtoritete predsednika, ki lahko poseže v družbene razprave in dogodke. »Ni torej tako moteča ta Pahorjeva prisotnost, ta demonstracija nedoraslosti, ki danes deluje predvsem kot nekakšna osebnostna motnja, s katero sicer sočustvujemo, ampak odsotnost neke družbene avtoritete, ki je zmožna posegati v družbo. In družba je v prelomnih trenutkih, danes vlada ne nazadnje sprejema odločitve, ali bo šla Slovenija po poti drugih vzhodnoevropskih držav, ki so zaradi načina upravljanja javnega in nacionalnega premoženja v veliki meri le še nekakšni kantoni razvitejšega Zahoda, ki jim določa ritem in smeri razvoja. A Pahorja o tem ne bo nihče spraševal, njegovo mnenje preprosto ni zaželeno, ker se vnaprej ve, da ne bo ne relevantno ne premišljeno,« je zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.