#Kolaboracija je kul!

Spoštovani,

nedavno sem po elektronski pošti prejel peticijo, s katero se predlaga nov državni praznik – 13. maj! Nisem je podpisal iz dveh razlogov.

Prvič, primorski narodni junak Danilo Zelen, vojaški vodja TIGR-a, si ne zasluži, da si ga desnica in neke nove skupine zlorabljajo proti slovenski partizanski vojski kot edini zavezniški vojski v 2. svetovni vojni na slovenskih tleh. Danilo Zelen je padel (naredil častni samomor pred zajetjem) 13. maja 1941 kot rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije in tudi prva žrtev italijanskega okupatorja, vendar pa je dejansko prva žrtev bil Marjan Jurko, član Sokola v Gornji Radgoni, ki je 6. aprila 1941 padel (izvršil častni samomor pred zajetjem) v Gornji Radgoni s strani nemškega okupatorja. Spopad na Mali gori 13. maja 1941 ni bila nikakršna načrtovano oborožena akcija proti okupatorju, saj je šlo dejansko za nujno obrambo pred zajetjem. Prva oborožena akcija je bila izvršena 29. aprila 1941 v Mariboru, ko je skupina skojevcev in sokolov pod vodstvom Slave Klavora napadla skupino nemških vojakov!

Drugič, peticije nisem podpisal iz povsem hecnega oz. higienskega razloga: 13. maj smo nekoč slavili kot »Dan bezbednosti« (varnosti), saj je 13. maja 1942 ustanovljena Ozna, kar so predlagatelji verjetno prezrli. Poslanci državnega zbora imajo seveda boljši spomin, saj je med njimi kar nekaj njih, ki so imeli z udbo in kosom kar hude »spopade«, zato tega predloga gotovo ne bi sprejeli. Ali pač?

Kolaboracija je zadnje čase kul!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.