Petra Balažič

 |  Politika

Z droni do večjih pravic žensk na Poljskem

V soboto je čez Nemčijo letel brezpilotni letalnik oziroma drone s posebno pošiljko. Na Poljsko je dostavil tablete, ki sprožajo splav in v tej državi niso registrirane, njihova uporaba pa je zakonsko prepovedana. Dostavljanje tablet z droni je prvi tak projekt. Organizirala ga je nizozemska neprofitna organizacija Women on Waves v sodelovanju z nemškimi in poljskimi ženskimi skupinami.

Rebecca Gomperts, zdravnica in soustanoviteljica Women on Waves, je za VICE News povedala, da njena organizacija išče vedno nove luknje v zakonih, ki prepovedujejo splav. Na Poljsko so zdravila, ki so sicer na voljo v skoraj vseh ostalih evropskih državah, pošiljali že leta, a so jih v zadnjem času vse večkrat zaplenili na carini. Zato so se morali domisliti česa novega. Kot navdih je služila nova napoved Googla in Amazona, da bodo za dostavo kmalu uporabljali drone.

S projektom želijo opozoriti na težave, s katerimi se soočajo ženske in pokazati poljskim ženskam možnosti tablet za splav. Na Poljskem splav po uradnih podatkih opravi okoli 744 žensk na leto, čeprav naj bi neuradna številka bila bližje 50.000. Zdravniki, ki opravljajo ilegalne splave, za to uporabljajo zastarele metode in pripomočke, cena pa se giblje okoli 4000 evrov. Namen projekta je tudi osramotiti poljsko vlado, poudariti absurdnost predpisov in spomniti na pravico žensk do samostojnega odločanja o svojem telesu.

Sodelujoči poudarjajo, da droni niso trajna rešitev. Predvsem želijo vzbuditi pozornost poljske in mednarodne javnosti in obuditi zahteve za spremembo zakonov, ki na Poljskem veljajo od leta 1993 in prepovedujejo splav, razen v posebnih okoliščinah. Projekt so ostro kritizirale skupine, ki nasprotujejo splavu in zagrozile, da bodo sestrelile brezpilostni letaniki.

Droni, mali daljinsko vodeni letalniki, so vsestransko uporabni, je pisal v Mladini Peter Petrovčič, njihova zakonodaja pri nas pa še ni urejena, čeprav za sabo vleče kar nekaj vprašanj o varnosti ter zasebnosti in varovanju podatkov.

Nad brezpilotnimi letalniki se je letos navdušila tudi slovenska vojska, ki je vključila njihov nakup v letni proračun za 2015. Mnogi se strinjajo, da je glede na naše potrebe to zelo visok, nepotreben strošek. »Droni, za katere zdaj v vojski trdijo, da jih bodo uporabljali ob naravnih in drugih nesrečah, bodo dejansko »uporabni« zgolj na vojaškem vadbišču Poček, v času, ko bodo zaprli zračni prostor nad Postojno«, je februarja zapisal Borut Mekina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.