|  Politika

Pismo podpore Grčiji

Slavoj Žižek in Aleksis Cipras. © wordpress.com

Slavoj Žižek in Aleksis Cipras. © wordpress.com

V preteklih petih letih sta Evropska unija in Mednarodni denarni sklad Grčiji predpisala varčevalne ukrepe brez primere, ki pa so se boleče izjalovili. Gospodarstvo se je skrčilo za 26 odstotkov, stopnja brezposelnosti se je dvignila na 27 odstotkov, brezposelnost med mladimi celo na 60 odstotkov, razmerje med dolgom in bruto domačim proizvodom pa se je zvišalo s 120 na 180 odstotkov. Gospodarska katastrofa je povzročila humanitarno krizo, saj več kot tri milijone ljudi živi na meji revščine ali pod njo.

V takšnih razmerah so grški volivci 25. januarja letos izvolili vlado pod vodstvom Sirize, ki je predstavila jasen program, da bo odpravila varčevalne ukrepe. V pogajanjih, ki so sledila, je grška vlada jasno povedala, da je prihodnost Grčije na evrskem območju in v EU. Upniki pa so kljub temu vztrajali pri neuspešnem obrazcu in niso hoteli začeti razprave o delnem odpisu dolga – za katerega v MDS uradno in javno ocenjujejo, da ga ni mogoče odplačati – in končno 26. junija predstavili ultimat Grčiji v obliki svežnja, o katerem se niso pripravljeni pogajati in s katerim bi še utrdili varčevalne ukrepe. Nato so zaprli likvidnostne vire grškim bankam in uvedli nadzor kapitalskih tokov.

V takšnih razmerah je vlada prosila grške volivce, naj odločijo o prihodnosti države na referendumu, ki bo to nedeljo. Po našem mnenju je treba takšen ultimat grškemu narodu in demokraciji zavrniti. Grški referendum uniji daje možnost, da potrdi svoje spoštovanje vrednot razsvetljenstva – enakosti, pravičnosti in solidarnosti – in načel demokracije, na kateri temelji njena legitimnost. Kraj, kjer se je rodila demokracija, Evropi daje priložnost, da v 21. stoletju potrdi zavezanost svojim idealom.

Podpisani

Etienne Balibar

Kostas Duzinas

Barbara Spinelli

Rowan Williams

Immanuel Wallerstein

Slavoj Žižek

Michael Mansfield

Judith Butler

Chantal Mouffe

Homi Bhabha

Wendy Brown

Eric Fassin

Tariq Ali

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.