Tamara Kajtazović

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Družba

Samo brez panike

Sporočilo Vitanja svetu in vesolju

Pogled iz »vesolja« na sporočilo vesolju

Pogled iz »vesolja« na sporočilo vesolju
© geofoto.si

Občina Vitanje je majhna – šteje 2500 prebivalcev. A na zemljevidu turističnih znamenitosti je veliko večja – vsako leto jo obišče več kot 30 tisoč turistov, ki si želijo ogledati Ksevt, Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. Letos je že drugo leto zapored v Vitanju potekala mednarodna arhitekturna poletna šola AA Visiting School Slovenia, v sklopu katere udeleženci raziskujejo potencial Ksevta za lokalno skupnost.

Letos so pokazali, kako lahko majhna skupnost dobi svoj glas in na edinstven način komunicira z vesoljem. »Pri tem smo se naslonili na to, kar Ksevt vnaša v Vitanje oziroma Slovenijo – planetarno v lokalno,« pojasnjuje Dekleva. Svet so na Vitanje opozorili z najbolj globalnim medijem: spletnim zemljevidom Google Maps, ki ima tako zastarel satelitski posnetek kraja, da na njem še ni Ksevta. Arhitekti so skupaj s prebivalci ustvarili napis »Don’t panic« – sporočilo lokalne skupnosti vsemu svetu. Pri izbiri so si bili enotni – »samo brez panike« je znan citat, ki ga je pisec znanstvenofantastičnih knjig Douglas Adams uporabil v svojem Štoparskem vodniku po galaksiji, je pa tudi priljubljeni citat Arthurja C. Clarka, avtorja kultnega romana, po katerem so posneli tudi film, 2001: Vesoljska odiseja, ki je inspiracijo črpal v delih slovenskega pionirja raziskovanja potovanja v vesolju Hermana Potočnika Noordunga. »Prepričani smo, da je Don’t panic sporočilo, ki lahko v tem trenutku doseže vsakega na Zemlji,« je o univerzalni aplikativnosti napisa v času finančnih kriz in drugih napetosti prepričan Dekleva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.