Klemen Košak

 |  Mladina 33  |  Politika

Poslanec na ustaški zabavi

Franc Breznik je bil edini slovenski politik na proslavi v Kninu

Franc Breznik, Roman Leljak in Ante Gotovina v Kninu

Franc Breznik, Roman Leljak in Ante Gotovina v Kninu
© Vir: Twitter Roman Leljak

Edini slovenski politični predstavnik, ki se je udeležil hrvaških slovesnosti ob 20. obletnici vojaške operacije Nevihta, je bil poslanec SDS Franc Breznik. Drugi slovenski politiki so posnemali tiste iz drugih držav in so povabilo na vojaško parado zavrnili. Pred tem so namreč predstavniki Srbije opozorili, da bodo udeležbo držav na paradi videli kot izraz »protisrbskih stališč«. Čeprav je v srbskih pogledih na Nevihto veliko sprenevedanja, ta res ni bila le legitimna osvobodilna akcija, ampak tudi etnično čiščenje. Ubitih je bilo dva tisoč Srbov, več deset tisoč pa jih je bilo pregnanih.

Prejšnji četrtek, dan po vojaški paradi v Zagrebu, so Hrvati obletnico Nevihte praznovali še v Kninu. Tja so hrvaške veteranske organizacije povabile tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki mu predseduje Aleš Hojs. V imenu združenja so se kninske proslave udeležili nekdanji predsednik združenja, nekdanji poslanec in nekdanji sindikalist Slavko Kmetič, raziskovalec polpretekle zgodovine in nekdanji goljufivi poslovnež Roman Leljak ter Franc Breznik. V Kninu so se fotografirali s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović in nekdanjim haaškim obtožencem Antejem Gotovino.

Breznikova udeležba je sporna, a ne zato, ker je ravnal drugače od drugih slovenskih politikov. Težava z njegovo udeležbo je v tem, da je bila kninska proslava ustaška. To je bilo pričakovati, saj je hrvaška oblast vztrajno ignorirala temno plat Nevihte in ponavljala, da je bilo vse »čisto kot solza«. Da bo proslava ustaška, je bilo pričakovano tudi zato, ker je bil vrhunec večera koncert Marka Perkovića - Thomsona, ki ni nikogar presenetil, ko je nastop začel z ustaškim pozdravom »Za dom spremni«. Tako ni bilo presenetljivo, da so kamere v Kninu posnele nacistične simbole in nacistično salutiranje in da so novinarji poročali, kako množica vzklika tudi: »Hrvati ne pijemo vina, pijemo kri četnikov iz Knina.« (Leljak sicer pravi, da jih na koncertu Thompsona ni bilo).

Breznik se o tem ni izrekal in je za Delo raje povedal: »V mojem vrednostnem sistemu kot tudi v vrednotah organizacije, ki sem jo predstavljal, se je rokovati na vrhu kninske trdnjave z generalom Gotovino in drugimi heroji vojaške operacije, ki je prinesla svobodo ljudem na Hrvaškem in v Bosni, bolj domoljubno ravnanje kot sredi evropsko-ruskega spora stati pred rusko kapelico na Vršiču z rusko delegacijo.«

Sodelovanje poslanca SDS na proslavi v Kninu je še en opomin, kako blizu je ta stranka nekaterim idejam hrvaških ustašev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.