Filip Draženović

, 07:10  |  Družba

Banksy odprl svoj »tematski« park

Disneyland je v Veliki Britaniji dobil  konkurenco. Odprl se je namreč Dismaland, največji tematski park, ki se je oklical za antitematskega. Mešanica med razstavo in umetniškim performansom stoji v zapuščenem kopališču v britanskem obmorskem letovišču Weston-super-Mare. Idejni tvorec projekta je kultni ulični umetnik Banksy. Dismaland bo odprt 5 tednov, v njem se bo zvrstilo več glasbenih prireditev (prihajata recimo Pussy Riot in Massive Attack) in nastopov stand-up-komikov. Več mesecev je Banksy v popolni tajnosti s sodelavci pripravljal celotni projekt. Pomagali so mu različni svetovno znani umetnik, kot na primer Damien Hirst, ki je ustvaril instalacijo z naslovom Zgodovina bolečine. Za pripravo parka so vedeli le nekateri lokalni politiki, krajane in turiste so prepričevali, da izdelujejo sceno za hollywoodski film.

Dismaland predstavlja alternativo osladnim družinskim tematskim parkom. Bansky ga je sam opisal kot »tematski park za družine, ki ni primeren za otroke«. Osrednja stavba parka je zažgani vilinski grad, v jezeru pred njim pa se nahaja pohabljena morska deklica. Obiskovalci morajo najprej skozi varnostno kontrolo, ki je podobna tisti, ki nas pričaka na letališčih. Veliko zanimanja je požela tudi prevrnjena Pepelkina kočija z mrtvo Pepelko, okoli katere se je zbral kup paparacev. Vsak delavec v Dismalandu je opremljen z zaščitnim jopičem roza barve na katerem piše Dismal (brezupen), nekateri so opremljeni še z baloni z napisom  »I am an imbecile« (Jaz sem bedak). Kot vsak pravi zabaviščni park ima tudi Dismaland v ponudbi orke in delfine, le da tu skačejo iz WC školjke. Razen eksponatov, so v parku ponujeni tudi različni tečaji. Zanimiv je tečaj urbanega anarhizma, na katerem obiskovalce učijo, kako odpreti oglasna okna na avtobusnih postajah in zamenjati reklamo s propagandnim letakom. Vse potrebno orodje je mogoče tudi kupiti. Kljub vsemu park ni namenjen le smehu in zabavi. Postreže z obilo refleksije na današnji politični, socialni in medijski prostor.

Banksy, ki še vedno ni razkril svoje identitete, je izjemno priljubljen umetnik in izjemen magnet za obiskovalce. Razstavo njegovih del, ki so jo organizirali v Bristolu, si je v 12 tednih ogledalo več kot 300.000 obiskovalcev. Za vstop v Dismaland je na voljo le 4000 dnevnih vstopnic. Vstopnina je 3 funte, vstopnice pa je možno kupiti izključno na spletni strani parka. Zaradi omejenega števila je zanimanje še večje. Že sedaj so se na Ebayu pojavile ponudbe, kjer nekateri vstopnice ponujajo za več 100 funtov. Tudi v Westonu upajo na velik zaslužek, zavedaj so, da bo vse skupaj privabilo kup obiskovalcev, ki se bodo zadovoljili že s hitrim pogledom na »tematski« park. Fotoreportažo prinaša britanski dnevnik Guardian.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.