Anže Lebinger

4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Družba

Pretiravanje …

… z zapiranjem okolice Križank in varnostnimi prijemi

Pozor, kulturna prireditev – gibanje in zadrževanje pred objekti prepovedano

Pozor, kulturna prireditev – gibanje in zadrževanje pred objekti prepovedano
© Matej Pušnik

Mitja iz Medvod je z družino in prijatelji proslavljal v Ljubljani. Čas je hitro tekel, in ko sta se z ženo vračala k avtu, je bila cesta pri Križankah že zaprta. Prijeten večer so oplajale melodije muzikala Mamma mia. Bila je sreda, naslednji dan služba. Paru se je mudilo domov.

Zakonca sta se izognila prvemu varnostniku. Žena zaradi obutve ni hotela naokoli, čez parkirišče, polno peska in kamenja. Čeprav sta »bližnjico« ubirala v tišini, jima je naproti prihitela varnostna služba; 54-letnika so želeli varnostniki zadržati, njemu pa se je zdela kršitev tako neznatna, da se je spontano uprl. Postalo je hrupno, Medvodčan se je znašel na tleh, prišla je policija, sedaj čaka na njeno obvestilo.

Mitja se zaveda, da je vstopil na varovano območje, toda ne razume uporabe pretirane grobosti. Ob takšni zanemarljivi kršitvi meni, da bi mu lahko preprosto rekli: »Tu se ne smete zadrževati, pojdite hitro naprej.« Varnostnikov ne krivi, saj so zgolj opravljali svoje delo – po navodilih.

Da varnostna služba Nova panorama res deluje po »navodilih« zakona o zasebnem varovanju in v skladu z izdanimi dovoljenji, je potrdil organizator glasbenega dogodka Festival Ljubljana. O zaporah je obveščena tudi policija. Škodilo pa ne bi, če bi bili ukrepi še v skladu z občutkom za resnost kršitve.

Festival Ljubljana postavlja zapore zaradi zagotavljanja ustreznih razmer za izvedbo prireditev in zaradi varnosti, kar pomeni, da želi omejiti hrup in plezanje po zidovih. Zapore naj bi uporabljali vsaj od leta 2009, pritisk javnosti na organizatorja pa se je začel po letošnjem julijskem koncertu hrvaške glasbene skupine 2Cellos. Res je glasnost nekaterih posameznikov, sploh ob bolj komornih koncertih, zelo moteča. Vstopnice niso poceni in umetniki potrebujejo tišino. Toda marsikomu se zdi ukrep pretiran. Ali ne bi bilo namesto zapiranja ceste za vse pešce in kolesarje smiselneje, če bi izločali zgolj tiste, ki povzročajo hrup? Tudi Mitja meni, da je sedanja ureditev »nesmiselna prisvojitev prostora in nepotrebno širjenje prireditvenega prostora«.

Zapiranje v najmanjšem potrebnem obsegu očitno ni merilo. Zaradi tega so se pojavila mnenja, da je eden izmed razlogov omejevanje brezplačnega poslušanja koncertov. To je čudno, saj mestna občina in Festival Ljubljana med letom prirejata številne brezplačne prireditve, pa tudi sicer je poslušanje z druge strani Križank od nekdaj tradicija. Tradicija, ki je ne bi smeli ukinjati. Še posebej ne na račun kulturnega udejstvovanja številnih zaradi nekulture nekaterih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.