Anže Tomić

4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Družba

Vaderjeva ulica

Nova zmaga gospodarja Sithov

Zmagoviti Darth Vader

Zmagoviti Darth Vader
© Profimedia

Darth Vader, osrednji negativec iz filmov Vojna zvezd, nenehno osvaja zemeljsko ozemlje. Potem ko je skušal v Ukrajini do prostora pod soncem večkrat priti s kandidiranjem na volitvah, se je tokrat odločil za neposrednejše delovanje.

Mestni svet islandske prestolnice Reykjavík je odobril spremembo imena ene od ulic v tem mestu. Po novem se bo imenovala Črnaglava, saj Islandci Vaderja tako imenujejo že od prvega filma iz leta 1977. Jezik pač skušajo ohranjati tudi tako, da poimenovanja iz tujih jezikov prevedejo po svoje. To jezikovno pravilo in dejstvo, da se vsa imena ulic v tem delu mesta končajo s poimenovanji za dele človeškega telesa, sta dobra podlaga za Črnaglavo.

Taktika preimenovanja ulice je toliko bolj prefinjena, ker mu je uspelo o tem prepričati zadostno število prebivalcev Reykjavíka. Ti namreč lahko od leta 2010 prek spletne strani, v katero se prijavijo z digitalnim potrdilom, dajejo pobude in o njih glasujejo. Ko predlog dobi dovolj podpore med prebivalci, ga mora mestni svet obravnavati. Meščani so v preteklosti recimo dosegli, da je mesto za promet zaprlo eno glavnih ulic. Trenutno pa je zelo priljubljen predlog za brezplačni brezžični internet na mestnih avtobusih.

Po spodleteli kandidaturi v Ukrajini si lahko Vader islandsko invazijo šteje za uspeh. Glede na naključno izbiro držav, v katerih je dejaven, je težko napovedati njegovo naslednjo akcijo, a to, da se je lotil Evrope, bi stežka zanikali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.