Pravice

Spoštovana ga. Maja Novak, s kolumno Pravice ste me spet navdušili in enmlčk spodnesli. Kriva je moja nečimrnost: namreč, tako ste zadeli s tistim „nedokazano nekrivi“ in „nedokazano ne krivi“ (What the fuck is That, bi skozi zobe iztisnil chef Ramsay), ker mi je že nekajkrat prišel na misel „oče naroda“ Janez Stanovnik, ki je v svojem času v nabasani Linhartovi dvorani CD krasno definiral „stanje“ (v državi) s prispodobo: Ženska ne more biti malo noseča - je ali pa ni.

Tako preprosto je to.

A z od ljudstva več kot pričakovano kakršnokoli pozitivno „nosečnostjo“ matere Države ne kaže ravno briljantno, kar je spet dosežek (ne)nosečnosti; razen če nas ne oplodijo v Bruslju. Pa še begunci, migranti, teroristi, prebežniki, ki smo si jih nakopali. Kaj, zlodja, nismo prisluhnili vizionarski edini stranki demokratičnih Slovencev, ki je že 2. junija na spletu opozarjala, da so „med begunci tudi borke in borci Isisa“ (samo vprašam: Naj bi torej šli mi do zob oboroženi takoj če že ne v gozdove, pa vsaj za bližnji grm?) in „od glavnih akterjev, ki skrbijo za nacionalno varnost, želi slišati, kakšne ukrepe bodo sprejeli v ta namen in kako bodo preprečili, da bi bili med sprejetimi begunci tudi tuji teroristični bojevniki“.

Vse se bolj ali manj plete okoli Žrtve Domovine ali domovinske žrtve, ki je novo državo krojila in šivala in v kateri zdaj pod svobodnim soncem sanja o Noricumu Regnumu, ki so ga konec 2. stoletja pr. n. št. ustvarili Kelti na ozemlju današnje Avstrije ter delu Slovenije in Bavarske ...

Ampak, država si ne beli las oziroma ne sivi od/zaradi modrosti in na naš račun spremlja neizbežno: da bomo na koncu „očitno“ nedolžnemu/im izplačali za naše razmere odškodnine par excellence. To bo šlo seveda tudi iz žepov vazalov iz Odbora 2014, ki se znajo v bran pravici povezati celo v žive verige, kot, denimo, pri „aferi dežnik“, ko so protestirali, da „sodniki po nedolžnem, brez dokazov in brez preiskovalnih dejanj, obsojajo udeležence shodov, ki jih organizira odbor.“ Pa še: „Afera, ki so jo ustvarili vrhovno sodišče, višje sodišče in okrožno sodišče skupaj s sodniškim društvom, je še enkrat pokazala, kako gnilo je slovensko sodstvo“, plus, da so „ponovno brez enega samega dokaza obsodili nedolžnega“ in zahtevajo celo opravičilo. Sic.

Toplo priporočam, da si namesto noriških pravljic tu in tam na tv pogledajo recimo J. Godlerja (če seveda ni preveč fujtajfl) ali, bogpomagaj, celo vzamejo v roke Platonovo Državo, kjer v prvi knjigi stari pošteni Kefalos opredeli pravičnost enostavno kot „govoriti resnico in vračati to, kar smo prejeli“.

Tako preprosto je to.

Lepo pozdravljeni,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.