Igor Mekina

 |  Politika

Jemen: 90 odstotkov žrtev savdskih bomb je civilistov

© Tina Rozman

Medtem ko se Evropa ukvarja pretežno z begunci iz Sirije in Iraka Savdska Arabija s svojo »koalicijo voljnih« in ob podpori ZDA še kar naprej izvaja svojo vojaško »intervencijo« v Jemnu. Saudske zračne sile so nedavno v Jemnu zadele povorko s svati in povzročile smrt več deset žrtev, oblasti v Savdski Arabiji pa so nato napad zanikale. Vojna v Jemnu je ob tem deležna pozornosti svetovnih medijev zgolj občasno, ob podobnih večjih napadih, sicer pa velja za »pozabljeno vojno«, ki ni v ospredju večine svetovnih medijev.

Povod za intervencijo Savdske Arabije in njenih zaveznic je bil prevrat, ki je pred šestimi meseci odnesel s položaja predsednika države, oblast pa so prevzeli uporniki s severa države, ki jih Savdska Arabija obtožuje, da imajo tesne zveze z Iranom, najpomembnejšim rivalom te države v regiji. Vendar imajo Savdijci v zadnjem času kljub temu, da napadajo vojaško in tehnično inferiornega nasprotnika, precej težav pri svoji intervenciji v Jemnu. Nizke cene nafte, na katere je deloma vplivala sama Savdska Arabija zaradi poskusa oslabitve svojih nasprotnikov v regiji (zlasti Irana in Rusije) in vojna sta privedli do velikega minusa v državni blagajni države. Savdska Arabija je tako v zadnjega pol leta s svetovnega trga umaknila okoli 70 milijard dolarjev, ki so bili pred tem naloženi v večinoma ameriških vrednostnih papirjih in jih uporabila za financiranje države in svoje vojne.

Čeprav je savdska intervencija v Jemnu izpeljana povsem po kopitu vseh prejšnjih »zahodnih« intervencij, torej predvsem z napadi letal na državo brez učinkovitega protiletalskega orožja (tako so ZDA z zavezniki intervenirale tudi v ZRJ, Libiji, Iraku in Afganistanu), pa v nekaterih kopenskih bojih padajo tudi že savdski vojaki in častniki. Tako je bil pred nekaj dnevi v napadu ob meji Jemna ubit savdski general Ibrahim Hamzi, drugi po činu najvišji častnik, ki je padel v bojih v Jemnu. Savdska Arabija je sporočila, da je general padel, »ko je branil državo«. Brigadni general Ibrahim Hamzi je bil namestnik poveljnika 8. brigade v Jazanu, zaradi ran pa je umrl v bolnišnici. V drugih kopenskih bojih je bilo doslej ubitih več savdskih vojakov in najmanj 70 ljudi v Savdski Arabiji, medtem ko je bilo v Jemnu doslej po podatkih agencij OZN ubitih okoli 4900 ljudi.

Dodatno zaskrbljenost pa vzbujajo poročila organov OZN o strukturi žrtev iz Jemna. Urad OZN za organizacijo humanitarnih zadev namreč poroča, da je okoli 90 odstotkov žrtev zaradi eksplozij v Jemnu – civilistov. Natančneje – 86 odstotkov ljudi, ki so bili doslej ubiti v Jemnu je civilistov, ta številka pa se dvigne na 95 odstotkov pri populaciji, ki živi v urbanih področjih Jemna. V skladu s poročilom je bilo v prvih sedmih mesecih konflikta v letošnjem letu v Jemnu ubitih 4500 ljudi, največjo nevarnost pa pri tem predstavljajo zračni napadi letalstva savdske Arabije in njenih zaveznic.

Povedano drugače to pomeni, da so eksplozivne naprave in bombe v Jemnu samo v tem letu ubile več civilistov, kot v katerikoli državi sveta. Zanimivo je, da ob tem ZDA, ki redno kritizirajo sirskega predsednika Asada (ki se prav tako poslužuje nezakonitih napadov s »sodčkastimi bombami«), ki je s svojimi napadi na pripadnike ISIS-a očitno precej manjši kršitelj mednarodnega vojnega prava kot ameriška zaveznica Savdska Arabija, ki jo ob tem ZDA še redno oskrbujejo z vedno novimi količinami »pametnih bomb«, obveščevalnimi podatki ter gorivom za savdske bombnike iz ameriških »letečih tankerjev.« Ne glede na to pa ameriški predsednik Barack Obama v svojem nastopu v OZN kot resnega svetovnega problema ni izpostavil nezakonite vojaške intervencije Savdske Arabije v Jemnu, pač pa je znova ponavljal, da mora »oditi« le sirski predsednik Asad.

Avtor poročila Robert Perkins opozarja, da je Jemen »letos najhujša država, kar se tiče žrtev zaradi eksplozij med civilisti, hujša od Sirije in Iraka.« Avtorji poročila OZN zato vse strani pozivajo, da naj se vzdržijo uporabe eksplozivnih naprav, še posebej takšnih s širšim delovanjem in še posebej v mestih. Robert Perkins tako opisuje stanje v Jemnu: »Že tako ranljivo prebivalstvo se sedaj sooča z deželo, ki je spremenjena v ruševine zaradi padajočih bomb in raket. Njihovi domovi so uničeni, družine razdeljene in potrebno bo še veliko let, da bi popravili uničenje zadnjih nekaj groznih mesecev…Kriza v Jemnu jasno kaže, zakaj eksplozivna orožja s širokim polmerom delovanja ne bi smela biti uporabljena v naseljenih mestih. Vse strani v spopadu morajo takoj prenehati z bombardiranjem civilistov in civilnih področij.«

Avtorji poročila o stanju v Jemnu opozarjajo tudi na poziv generalnega sekretarja OZN, da naj vse vpletene države takoj sprejmejo praktične ukrepe in napotke, ki bi zmanjšali število žrtev v urbanih področjih. Po nekaterih poročilih se je namreč Jemen v samo šestih mesecih spremenil v bolj uničeno državo, kot je to danes Sirija, po petih letih državljanske vojne. O tem naj bi ta teden na ministrski ravni potekalo tudi posebno srečanje na Dunaju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.