Vlado Miheljak: Javna hiša RTV

Spoštovani kolega Miheljak, nekoliko sem presenečen nad formo objave Tvojega odgovora; objavil si kolumno, na celi strani, odgovoril sem Ti v pismih bralcev, Tvoj odgovor pa je uvrščen kot nova, vpadljiva kolumna, četudi na strani Pisem bralcev. Vse skupaj je videti kot polemika med oblastnikom in navadnim smrtnikom, oblastnik s topom, anonimus s fračo. Zna biti, da Ti s tem nimaš nič, da gre zgolj za uredniški standard oziroma dizajn, a vseeno; morda se boš ob tem spomnil podobnih dopisovanj v starih časih, v Delu in še kje, ki so morala biti po volji takratnih političnih veljakov.

In zdaj k temi, ki si jo načel in jo zdaj ponovno odpiraš. Omenjaš, da kot varuh gledalčevih pravic preveč medlo spremljam dogajanje. Nisem ravno znan po tem, da se odzivam medlo; ali se odzivam jasno in nedvoumno ali pa se ne odzivam. Na dogajanje na javni televiziji, ki mu praviš demontaža, se kot varuh nisem odzval, ker sodim, da ne gre za kršitve poklicnih meril in programskih standardov, temveč za odločitve vodstva zavoda, ki so jih nedavno tega na tiskovni konferenci pojasnjevali vpleteni direktorji in o čemer se bo na ponedeljkovi seji opredeljeval Programski svet. Gledalci in poslušalci se na te odločitve, z eno ali dvema izjemama, niso odzivali.

Na moje vprašanje, kje si bil pred poldrugim desetletjem in kasneje, ko je politika mesarila po javni televiziji, si sprenevedavo odgovoril, da se nisi opredeljeval do izbire urednika informativnega programa Televizije. Vlado, sploh ni šlo za izbiro, ampak za intervencijo »zdravih sil«, realne politike, leve in desne, ki se je neposlušnega urednika znebila s spremembo zakona in z izigravanjem poslovnika. Ti si seveda ravnanje tedanjega Sveta RTVS in njegovega predsednika Kocijančiča ocenil kot zelo korektno, s poudarkom, da je ob odhodu iz hiše »požel priznanje tudi med desnimi svetniki«. O odhajajočih seveda vse dobro, pri čemer pa si pozabil, kako so nekateri svetniki Kocijančiča z razlogom vztrajno pozivali, naj odstopi. Nič boljši niso bili kasneje niti nekateri drugi predsedniki sveta, zlasti desni, ki sploh niso skrivali svoje politične zagnanosti in ki so, tako kot oni pred njimi, na RTVS »prišli delat red.«

Spoštovani kolega Vlado, povedal si mi, kako si predstavljaš naloge Varuha pravic gledalcev in poslušalcev, hvala. Ob tem Te zdaj jaz sprašujem, kakšne so naloge kritičnega intelektualca, kar Vlado Miheljak nedvomno je: dviganje roke za določeno politično opcijo? In mižanje ob njenih plenilskih podvigih, ki so državo pripeljali na kant?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.