Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Miha Turšič gladovno stavka zaradi stanja v kulturi

© Borut Krajnc

Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič v prostorih Moderne galerije gladovna stavka od 30. septembra. S tem izraža nezadovoljstvo nad delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT-a in podobnih ustanov. Med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka.

Turšič je poudaril, da se je za gladovno stavko »odločil pri polni zavesti«. Od ministrstva za kulturo, ki je po njegovem mnenju uničilo KSEVT, zahteva odstop vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti.

Na današnji novinarski konferenci je povedal, da direktorat zadnje leto zavrača kakršenkoli dialog s KSEVT-om. Po njegovih besedah so na direktoratu izvajali politično manipulacijo tako do kabineta ministrice kot tudi do vodstva občine Vitanje: »Operirali so z zastraševanjem, kar se tiče evropskih sredstev pri izgradnji objekta, in proizvajali nove probleme, namesto da bi jih reševali.«

© Borut Krajnc

»To njihovo birokratsko politikantstvo in aroganca se kažejo predvsem skozi popolno nespoštovanje do umetnosti, skozi pozicijo birokratske avtoritarnosti.« Turšič poleg tega zahteva še, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.

Na ministrstvu so izrazili podporo vodji direktorata za ustvarjalnost Biserki Močnik, saj naj bi ta z javnimi sredstvi ravnala skrbno in skladno z zakoni. Kot so pojasnili, je bila v letu 2014 s KSEVT-om sklenjena pogodba v višini 110 tisoč evrov, za katero na ministrstvu do danes niso prejeli ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi morala biti predložena konec letošnjega februarja.

Glede tega se je direktorat večkrat sestal s predstavniki občine in KSEVT-a, vendar dane obljube o predložitvi manjkajoče dokumentacije niso bile izpolnjene. Zato je bilo ministrstvo v skladu z zakonom prisiljeno avgusta Občini Vitanje izdati zahtevek za vračilo sredstev.

Turšič se je na ta – po njegovih besedah pomenljiv – odgovor ministrstva že odzval: »V svojem zanikanju prve stavkovne zahteve preusmerja pozornost iz vsebinskih očitkov na neupoštevanje računovodskih postopkov in skuša svojo strokovno nekompetentnost zakriti s kriminaliziranjem KSEVT in sklicevanjem na višjo silo - t.j. računsko sodišče, ki v tej zadevi nikoli ni podalo svojega mnenja.«

Glede Turšičeve zahteve, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo, pa so na ministrstvu pojasnili, da gre za občinski javni zavod, zato ministrstvo nima glede tega nobenih pristojnosti, podpirajo pa povišanje sredstev državnega proračuna za kulturo.

KSEVT je v minulih letih sprejel več kot 80 tisoč obiskovalcev, izpeljali so 26 dogodkov, na račun lanskega arhitekturnega bienala pa se je z njihovim delovanjem seznanilo 300 tisoč obiskovalcev. Zavod je bil leta 2010 ustanovljen kot zasebni zavod, leta 2013 je nato začel delovati kot javni zavod.

© Borut Krajnc

S strani ministrstva je KSEVT, ki se ukvarja s kulturalizacijo vesolja, za delovanje v lanskem letu prejel 80 tisoč evrov, letos pa le sedem tisoč. Dodatnih 10 tisoč evrov je prejel od Občine Vitanje. Zaradi pomanjkanja sredstev ne uspejo realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa, ki vključuje tudi različne razstave in simpozije; odstopila je tudi ekipa, ki se je ukvarjala z izobraževanjem.

V Moderni galeriji bo Turšič gladovno stavkal v času delavnika galerije, prespal pa bo v galeriji Kapelica. Njegova gladovna stavka bo trajala, dokler zahteve ne bodo izpolnjene.