Klemen Košak

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Politika

Proces

Boj delavca proti uradnikom

Največ izkoriščenih delavcev v Sloveniji prihaja iz gradbeništva (fotografija je simbolična, na njej delavci propadlega Vegrada)

Največ izkoriščenih delavcev v Sloveniji prihaja iz gradbeništva (fotografija je simbolična, na njej delavci propadlega Vegrada)
© Željko Stevanič, IFP

Delavec S. je v začetku junija delal za gradbeno podjetje Jasko Bau, a le pet dni, saj je šel potem na bolniški dopust. Ta je trajal do 30. junija, ko je delavec izvedel, da ga je delodajalec odjavil iz zdravstvenega zavarovanja.

Desetega julija je na zavodu za zaposlovanje zaprosil za skromno denarno nadomestilo, ki mu po petih dneh dela pripada. Na zavodu so pojasnili, da za odločitev o tem potrebujejo v pisni obliki izraženo odpoved pogodbe o zaposlitvi, saj morajo vedeti, ali je zaposlitev izgubil po svoji krivdi. Ker delavec od podjetja Jasko Bau ni dobil niti pogodbe o zaposlitvi, kaj šele odpovedi, so uradniki zavoda za to sami prosili zastopnika podjetja Jasmina in Fikreta Vehaba.

A bila sta nedosegljiva, zato so uradniki zavoda za pomoč prosili delovne inšpektorje na inšpektoratu za delo. Vendar niti ti ne morejo ugotoviti, kaj se je zgodilo, saj sta direktor in prokurist tudi zanje nedosegljiva. Za Mladino je njuna računovodkinja povedala, da sta v Avstriji. Ker Vehaba nista dosegljiva, je zavod za zaposlovanje postopek dodelitve nadomestila ustavil.

S. je zadnji dan avgusta poskusil še na Centru za socialno delo Ljubljana Šiška. Zaprosil je za denarno socialno pomoč ter za kritje stroškov zdravstvenega zavarovanja in kritje razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, kar je zanj zelo pomembno, saj je diabetik. Tri tedne pozneje so mu s centra sporočili, da so odločanje o njegovi upravičenosti do pravic prekinili. Nadaljevali ga bodo, ko bosta postopke zaključila zavod za zaposlovanje in inšpektorat za delo, češ da je postopek tak.

Delovni inšpektorji so doslej poleg podjetja Jasko Bau obravnavali še tri od petih podjetij, katerih lastnik ali zastopnik je bil ali je še Fikret Vehab. Nepravilno je ravnal pri izplačevanju plač, odrejanju delovnega časa, vračanju delovnih knjižic, odpovedovanju delovnih razmerij, zaposloval je na črno, ni pravilno prijavljal in odjavljal tujih delavcev … Že pred delavčevim primerom so inšpektorji ugotovili, da ovira inšpekcijski postopek, vendar plačilni nalog za to še ni pravnomočen.

Ampak vse to za njegov primer ni pomembno. »Uradniki pišejo … in pišejo … in pišejo in prosijo, gazda Jasko pa se ne oglasi,« tragikomičnost položaja povzema Goran Zrnić iz svetovalnice za migrantske delavce pri Zvezi svobodnih sindikatov, kjer delavcu pomagajo pri uradnih postopkih. »Potrebna bi bila samo prosta presoja enega samostojnega uradnika. Če bi mu napačno dodelili denar, bi ga lahko od njega potem zahtevali nazaj. Ampak oni raje čakajo, da je delavec tako fizično in psihično izčrpan, da ga odnese,« je kritičen Zrnić in predlaga, naj si predstavljamo prizor, »kako so vsi ti uradniki zbrani na enem mestu in navajajo vsak svoja pojasnila … Zraven leži delavec, v eni roki ima v žilo vboden kateter … in jih posluša, medtem ko se mu zapirajo oči …«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.