Klemen Košak

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Politika

Poezija denarja?

Božidar Novak brani ministrico, ministrstvo pa plačuje njegovemu podjetju

Božidar Novak je novembra 2005 ustanovil družbo Media Polis, prek katere je v času prve vlade Janeza Janše oglaševalo veliko največjih državnih družb. V življenjepisu, objavljenem na spletni strani njegovega podjetja SPEM, to ni navedeno, piše pa, da je strokovnjak za lobiranje in krizno komuniciranje ter da že več kot 20 let ustvarja stroko odnosov z javnostmi. Pred kratkim je imel na primer v Indiji predavanje Odnosi z javnostmi so poezija kapitala.

Takega strokovnjaka bi si za sodelavca gotovo želela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. In Božidar Novak dejansko prispeva k ministričinim odnosom z javnostmi – 21. septembra jo je pohvalil na svoji strani na Facebooku: »Povečanje € za kulturo z 140 na 151 mio v 2016. 156 v 2017. +37mio za EU sredstva.« Tega skoraj nihče razen Novaka in ministrice ne vidi kot dosežek. Še odločneje se je Novak postavil nasproti Turšiču, ki gladovno stavka. Zanj je na spletnem omrežju Twitter zapisal: »Gladujoči Turšič direktor JAVNEGA zavoda KSEVT je nakazal Turšiču direktorju PRIVAT zavoda KSEVT 50.000 €?« Pri čemer je zanemaril, da je javni zavod KSEVT nastal, da bi nadaljeval delo zasebnega zavoda KSEVT. Novak je (kot pisatelj) tudi zelo žaljivo nastopil na parlamentarnem odboru za kulturo in povzel argumente ministrstva.

Novak ne želi pojasniti, zakaj brani ministrico. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali je to povezano s tem, da je ministrstvo 15. septembra sklenilo pogodbo s podjetjem Interstat, ki je v Novakovi lasti. To podjetje bo dobilo 4575 evrov, da bo do 15. novembra opravilo raziskavo o odnosu med maternim jezikom in kulturo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.