Martin Kovač

23. 10. 2015  |  Mladina 43  |  Družba

Cirkus v K4

Alternativna in avtonomna študentska klubska produkcija po 30 letih zamira, na pogorišču pa vznikajo javno-zasebna partnerstva

Koncert Helene Blagne v  Roza disku kluba K4 leta 1994

Koncert Helene Blagne v Roza disku kluba K4 leta 1994
© Miha Fras

Legendarna ljubljanska študentska diskoteka K4 se znova spreminja, konec je dosedanje lastne neodvisne klubske produkcije, v prihodnji sezoni bo klubski program na Kersnikovi 4 oblikovalo in vodilo zunanje podjetje. Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) ne predvideva zadostnih sredstev za financiranje klubske dejavnosti, zato je Zavod Kersnikova, ki upravlja prostore K4, v začetku septembra objavil razpis za oddajo prostorov diskoteke.

Saga s prostori in dejavnostmi na Kersnikovi traja že več let. Dejstvo je, da so tamkajšnje dejavnosti imele vse manj obiskovalcev, da jim ŠOU več let ni namenjal dovolj finančnih sredstev, da je površno opravljal funkcijo lastnika in nadzornika. Zmanjšanje obiska Kluba K4 je načelo prihodke matičnega Zavoda K4/6. Tedanje vodstvo zavoda zato ni več redno plačevalo izvajalcev programa, za nameček pa tudi ne visokih dajatev matični študentski organizaciji. Zavod K4/6 se je začel zadolževati, programski krizi je sledila poslovna in finančna.

Študentski funkcionarji so slabo finančno stanje spretno izkoristili. Po hitrem postopku so premešali sestavo sveta zavoda, vanj delegirali svoje predstavnike, za direktorja pa nastavili nekdanjega študentskega ministra Aleša Logarja. Nato so poskusili prevzeti najbolj dobičkonosne segmente Kluba K4, a se račun zaradi nasprotovanja javnosti ni povsem izšel. Sledile so klubske vstaje, s katerimi je javnost protestirala proti delovanju študentskih funkcionarjev znotraj K4/6. Ti so vodenje kluba potihoma opustili, poslovanje pa začasno prepustili staremu vodstvu. Toda to je bil le taktični umik. Sledila je klasična zvijača z reorganizacijo. Zavod K4/6 so razdelili na tri zavode: Kersnikova, Štirka in Galerija kapelica.

Letos poleti so študentski funkcionarji začeli iskati dolgoročne rešitve. ŠOU očitno nadaljnje financiranje klubskega programa ne zanima, Zavod Kersnikova pa ga zaradi pomanjkanja sredstev sam ni sposoben financirati. Prostore Kluba K4 so tik pred začetkom klubske sezone oddali ponudniku z najvišjo ceno in najboljšim programom. Razpis je potekal zgolj 15 dni, nanj pa se je prijavilo samo podjetje Zmešaj. Za slabih 500 kvadratnih metrov klubskih površin je pripravljeno odšteti simboličnih 500 evrov najemnine ter poplačati vse nastale stroške. Lastnik podjetja Aleš Prestor v prestolnici že vodi eno izmed večjih komercialnih diskotek Cirkus, ki je uveljavljena poslovna partnerica študentskih funkcionarjev, program kluba pa naj bi oblikovali »izkušeni štirkini DJ-ji« .

Žal tudi druge dejavnosti nekdaj slovitega Zavoda K4/6 na Kersnikovi že dalj časa zamirajo, pokopali so jih varčevalni ukrepi in tržne akrobacije študentskih funkcionarjev. Tamkajšnjo alternativno kavarno Metropol so ti preprosto ukinili, »hekerspace« Kiberpipo izselili. Nadomestila ju je Študentska menza.

Oddaja prostorov Kluba K4 pomeni odpravo zadnje večje neodvisne in alternativne produkcije, ki jo je ŠOU podpirala na Kersnikovi. Namesto tega študentske prostore sedaj prek javno-zasebnih partnerstev zasedajo različna zasebna podjetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.