Anže Tomić

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Državljani napadli strežnik

Zakaj se je sesedla spletna stran volilne komisije?

Delujoča izhodiščna stran za pregled rezultatov referenduma

Delujoča izhodiščna stran za pregled rezultatov referenduma

Državna volilna komisija (DVK) izide volitev objavlja na strani volitve.gov.si.

Enako je bilo tudi v nedeljo, ko je Slovenija glasovala na referendumu o spremembi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Na spletni strani je mogoče ob 19. uri, torej ko se volišča zaprejo, spremljati preštevanje glasov. Tako ni presenetljivo, da naval na spletno stran v tem času naraste, saj ljudi zanima, kak-

šen je izid. Žal je bila v nedeljo kmalu po 19. uri stran nedostopna. Kot so pojasnili v volilni komisiji oziroma na ministrstvu za javno upravo, ki je odgovorno za spletno stran, je bil »dežurni vzdrževalec ob 19.40 obveščen o težavah« in jih je »do 20.13 odpravil«. Do sedaj smo že nekajkrat doživeli, da so se spletne strani državne uprave sesedle zaradi prevelikega obiska. Nazadnje smo bili priča »debaklu« Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je štipendije delil po načelu »kdor prvi pride, prvi melje«, a se mu je spletna stran v trenutku odprtja razpisa sesedla. Tako so bili v prednosti tisti, ki so vlogo za štipendijo oddali osebno. Sklad je moral nato razpis ponoviti.

Razlog za tokratno nedostopnost strani ob referendumu pa je bila slabo nastavljena požarna pregrada. Te na strežnikih skrbijo za varnost in ministrstvo jo je nedavno zamenjalo. Nova pregrada je »povečan obisk spletnega mesta zaznala kot nenavaden dogodek, zato je blokirala njegovo delovanje«. Požarna pregrada je tako glede na nastavitve delovala pravilno, saj je povečan obisk zaznala kot napad na strežnik in stran ugasnila. DVK se je za izpad opravičila in sklepamo, da se je iz njega tudi česa naučila. Predvsem upamo, da bodo na ministrstvu za javno upravo na strežniku bolje nastavili požarno pregrado.

Na dan referenduma je potem strežnik od 20.13 do 21.00 stran prikazal skoraj milijonkrat in to opravil brez težav. Podoben obisk so imeli že pri zadnjih volitvah, tako da izkušnje s tem že imajo. Na lestvici nesmiselnih napak, ko državne spletne strani ne delujejo, je napačno postavljena požarna pregrada med manjšimi, a dejstvo, da se je z informacijsko tehnologijo na državni ravni treba več ukvarjati, ostaja.

Ministrstvo za informacijsko družbo bi nam prišlo prav. Že večkrat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.