Klemen Košak

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Prava desnica

Nestrpni izbruh Bernarda Brščiča

Ekonomist in »strokovnjak« za medkulturni dialog Brščič

Ekonomist in »strokovnjak« za medkulturni dialog Brščič
© Borut Krajnc

Ob begunski krizi se pojavljajo številni pozivi k nečloveški obravnavi ljudi in veliko teorij, ki naj bi tako obravnavo upravičile. Eno izmed njih je na dogodku stranke SDS v velenjski knjižnici na začetku decembra predstavil ekonomist Bernard Brščič, ki je bil leta 2012 državni sekretar v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše, zdaj pa je zaposlen v skrbniku električnega omrežja Eles.

»Rimsko-helenska in judeo-krščanska tradicija časti človeka, razum, dostojanstvo in vzpostavlja človekove pravice, islam kot tak pa je popolno zanikanje te identitete,« je dejal med nastopom, med katerim očitno ni pazil na kazenske določbe, ki govorijo o spodbujanju sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Naši predniki so se borili proti muslimanom, je opozoril, in le njihovi »modrosti se imamo zahvaliti, da smo višek stvarstva«. Vendar tega boja ni več, zato je zdaj tu »vedno manj Evropejcev in … ogromno tega tujerodnega, negroidnega, islamskega prebivalstva«. Zanj so vsi muslimani »okupatorji«, zato »ni nekaj deset, nekaj tisoč, ampak nekaj milijonov latentnih teroristov«. Prepričan je, da se to ni zgodilo spontano, in čeprav se je obrzdal in ni govoril »o vlogi prostozidarjev in sionistov«, je ponudil teorijo zarote. »Načrt temelji na tako imenovani veliki nadomestitvi. Belega človeka je treba eliminirati in ga nadomestiti z novo raso, mešanico evroazijskega in negroidnega človeka. Homo europeus naj bi bil podoben Egipčanom, tako kot so naši cigani,« je povedal.

Rasistični izbruhi se tu še niso končali. Za koncept velike nadomestitve naj bi skrbela evropska birokracija s številnimi pomagači. Na primer z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, za katerega Brščič trdi, da je musliman in je skupaj z zavezniki zrušil afriške in bližnjevzhodne diktatorje, »ki so imeli stvari, vsaj kar se tiče izvažanja azilantov in teroristov, pod kontrolo«. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pred meseci rekla, da bo sprejela sirske begunce, naj bi bila to storila, ker je stara in nima otrok, torej naj bi ji bilo vseeno. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker tako ali tako vsako jutro »stanka steklenico konjaka Martell«, slovenski premier Miro Cerar pa se »verjetno ne more odločiti niti, ali bi spil cappuccino ali machiatto«. »To so dejansko moralno izrojene, nestrukturirane osebnosti,« je trdil Brščič, ki je, mimogrede, papeža Frančiška označil za antikrista. Razveselil se je le prebujanja strank, ki jih imenuje prava desnica, a bi jih bolje opisali kot ksenofobne. To so Nacionalna fronta v Franciji, Ukip v Veliki Britaniji ter poljska Zakon in pravičnost.

Edini politik, za katerega je prepričan, da že zdaj vleče prave poteze, je madžarski premier Viktor Orban, ki v državo ne spušča pribežnikov in »edini izvaja schengenski sporazum«. »To je dec,« je poudaril Brščič. »Spraševal sem se, od kod tak moški. Potem sem videl, da ima štiri hčerke, in verjetno jih noče videti v čadorju.«

Brščičevo izvajanje je pomembno za razumevanje ksenofobnih strank, moralo pa bi biti pomembno tudi za vse tiste, ki preganjajo javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Sašo Vovk, Ljubljana

    Požigi takšni in drugačni

    Z mešanico nejevere in zgroženosti sem prebral članek Klemna Košaka „Prava desnica“ (24. 12. 2015) – o civilizacijskih dosežkih Bernarda Brščiča, ki bi menda radi tekmovali z onimi nedavnimi iz Murgel. O samem Brščiču bržčas ne kaže zgubljati besed: gospod si resno obravnavo zasluži kje drugje kot v dnevnem tisku. Bolj zaskrbljujoče, če že ne grozljivo je nekaj drugega: da se je izbruh tako primitivnega, če že ne... Več