Martin Kovač

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Politika

Poslovne vragolije

Zaradi fantomskega Kampusa trpijo druge dejavnosti študentske organizacije

Ulični opomin študentskim politikom

Ulični opomin študentskim politikom
© Arhiv Mladine

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je končala rokohitrsko zastavljeno sprejemanje proračuna za prihodnje leto. V zgolj osmih dneh je njenim funkcionarjem uspelo pod streho spraviti obe proračunski branji. Dogajanje jasno kaže na novo politično-poslovodno usmeritev. Funkcionarji ŠOU bodo prihodnje leto varčevali pri nepridobitnih dejavnostih, ohranjali izdatne honorarje administracije in pospešeno nadaljevali milijonsko naložbo v projekt Študentski kampus.

Vlaganje v projekt Študentski kampus ni sporno zgolj zaradi prikrivanja namenske porabe sredstev, pač pa projekt ogroža tudi likvidnostno poslovanje ŠOU. Študentski kampus bo ŠOU leta 2016 obremenil za dober milijon evrov. Organizacija bo zato prvih nekaj mesecev v rdečih številkah. Načrt za premostitev likvidnostnih težav je preprost. Študentski funkcionarji nameravajo začasno odložiti izplačilo nekaterih obveznosti, po neuradnih podatkih bo šlo za odlaganje izplačil zavodom, a vodstvo ostaja skrivnostno. Predsednik Rok Liković je zgolj namignil, da »bodo zavodi po novem letu imeli drugače opredeljena sredstva«.

Tvegana pa ni samo prihodnost, ampak je za nekatere zavode ŠOU negotova že sedanjost. Radiu Študent je ŠOU do sredine decembra v celoti nakazal zgolj devet od 12 mesečnih dotacij za leto 2015. Študentski funkcionarji so zadrževali izplačilo dela od zagotovljenih 187 tisoč evrov, domnevno zaradi kršitve pogodbe o transferju sredstev. Ta zavodu nalaga, da 50 odstotkov dotacije ŠOU izplača prek študentskih servisov. Sporni 7. člen pogodbe se je vanjo prikradel leta 2014 in od tedaj sproža polemike, saj posega v poslovno in uredniško politiko Radia Študent in pomeni kršitev akta o ustanovitvi zavoda. Izvajanju tega člena je še do nedavnega, vsaj deklarativno, nasprotoval celo predsednik ŠOU Rok Liković. Po njegovem bi lahko obveza »povzročila izgubo Radiu Študent, ki bi slej ko prej padla na ŠOU, zato sem osebno proti uvrstitvi tega člena v pogodbo«. Dosledno upoštevanje spornega določila pogodbe zagovarja predvsem direktor ŠOU Andrej Klasinc. Ob tem opozarja, da zavod že lani »ni izpolnil vseh pogodbenih določil glede obsega študentskega dela, tako da bi ŠOU v Ljubljani moral zaračunati pogodbeno kazen v vrednosti 28 tisoč evrov«. V začetku tedna so iz ŠOU brez kakršnihkoli pojasnil Radiu Študent nakazali glavnino predvidenih sredstev.

Morda pa ima ŠOU drugačne razloge za odlaganje izplačila sredstev Radiu Študent. ŠOU naj bi na računu ob koncu leta po neuradnih, a zanesljivih podatkih imel zgolj 50 tisoč evrov. Ob večjih nepredvidenih izdatkih bi lahko organizaciji zmanjkalo sredstev za poravnavanje tekočih obveznosti. Varovalni mehanizem za takšne primere je obvezna proračunska rezerva. Žal so jo študentski funkcionarji med letom zapravili za različne projekte in svetovalne pogodbe, čeprav so s tem kršili določila aktov in pravilnikov ŠOU.

Eden redkih posameznikov, ki v organizaciji opozarjajo na vse nepravilnosti, je poslanec opozicijske študentske skupine Iskra Jure Novak. Vendar so njegova svarila vodilni študentski funkcionarji preslišali, ŠOU bo vztrajal pri poslovodnih vragolijah …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.