Anže Tomić

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Smrt računalnika

Veliki računalniki bodo izumrli. Zamenjavo zanje imamo v žepu.

Vseprisotni pametni telefon. Na sliki: Pot med Rigoncami in Brežicami, oktobra letos.

Vseprisotni pametni telefon. Na sliki: Pot med Rigoncami in Brežicami, oktobra letos.
© Borut Kranjc

Glede na lansko leto se je prodaja računalnikov letos zmanjšala za približno deset odstotkov. Zmanjševanje se ne ustavlja in vzrok zanj je pravzaprav preprost: pametni telefon. Ta ima zelo zavajajoče ime, saj besedna zveza pametni telefon nikakor ne zaobjame vsega, kar s temi žepnimi računalniki lahko počnemo. Prav to, da v žepu vsi nosimo zmogljive računalnike, je krivo za tako zmanjšanje prodaje prenosnikov in namiznih računalnikov.

Na prvi pogled bi bilo logičneje kriviti tablice, saj z večjimi zasloni in baterijami bolj spominjajo na prenosnike, a kaj, ko prodaja teh naprav že nekaj let stagnira. Vsi proizvajalci so upali, da se bodo tablice prodajale vsaj tako dobro kot pametni telefoni, a se je nazadnje izkazalo, da celo Apple svojega iPada, ki je bil prva prava tablica, ni prodal prav veliko. Začetno navdušenje je sicer nakazovalo podobno uspešnico, kot je iPhone, nato pa se je vse skupaj ustavilo.

Pametni telefoni so edini, ki imajo zagotovljeno prihodnost. So naprava, ki jo bo kmalu imel tako rekoč vsak zemljan. Da, tudi begunci. Računalnike, prenosnike in tablice so si gospodinjstva delila, telefon pa imamo vsak svoj in staviti proti pametnemu telefonu je slaba odločitev. Računalniki počasi, a vztrajno izumirajo. Njihovo vlogo počasi, a vztrajno prevzema telefon. Naprava, ki si zasluži novo ime. Glede na njeno zmogljivost je poimenovanje telefon žaljivo. V žepu imamo računalnike, izjemno zmogljive računalnike. Počasi bi jih lahko tako tudi imenovali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.