Igor Mekina

 |  Svet

Trump razkril ameriški "zgodovinski problem"

Donald Trump

Donald Trump
© WikiCommons / Gage Skidmore

Po izjavi ameriškega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, da bi vsem muslimanom prepovedal vstop v ZDA, se je o tem vprašanju razvila precej živahna debata. Nekateri kritiki opozarjajo na absurdnost Trumpovega predloga, v bolj radikalnih konservativnih krogih je Trump doživel celo pohvale, debata pa je hkrati pokazala še na nekaj drugega – da imajo mnogi v ZDA »zgodovinski problem« ter da si zgodovino lastne države predstavljajo v precej idealistični in nepravilni luči.

Na to opozarja tudi primer Nikki Haley, guvernerke ameriške zvezne države Južne Karoline, ki je v odzivu na Trumpovo izjavo – od katere Donald Trump ni odstopil niti ob zadnjem soočenju predsedniških kandidatov, po kateri je celo obveljal za republikanskega favorita – z eno sam izjavo nakazala, da ne pozna nitii zgodovine države, ki jo vodi. Guvernerka je namreč v zvezi s Trumpovo izjavo opozorila, da »glede prihajajočih imigrantov ZDA niso nikoli sprejele zakonov, ki bi bili utemeljeni na rasi ali veri.«

Juana Summers je guvernerko opomnila, da se moti in da so ZDA v svoji zgodovini velikokrat naredile prav to, kar je napovedal republikanski predsedniški kandidat. ZDA so namreč sprejele celo vrsto zakonov, katerih podlaga je diskriminacija na verski ali etnični oziroma rasni podlagi. Že leta 1787 je bil sprejet »tripetinski kompromis«, ki je drugače vrednotil (več)vrednost glasov belcev in »obarvanih« v ZDA. Leta 183 je bil sprejet Zakon o odstranitvi indijanskih plemen, ki je ameriške staroselce prisilil v to, da se odrečejo svojim ozemljem, ter da se po številnih primerih nasilja preselijo drugam po svoji »Poti solz«. Prav tako ni mogoče pozabiti Zakonov Jima Crowa, ki niso bili razveljavljeni vse do petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja in ki so zahtevali od belih in temnopoltih državljanov ZDA, da jedo, gredo v šole, uporabljajo kopalnice in stranišča ter potujejo (in tako naprej) – dosledno in zmeraj ločeno. Seveda, mogoče bi bilo braniti guvernerko, da se njena izjava nanaša posebej na imigracijo in ne na segregacijo v ameriški družbi. "Toda tudi v tem primeru se še vedno moti. Zakon o izključevanju Kitajcev, podpisan leta 1882 velja za prvi zvezni zakon, ki je glede imigracije izključil določeno etnično skupino. In ni bil razveljavljen vse do leta 1943," opozarja Juana Summers.

Ob tem pa je Nikki Haley tudi guvernerka Južne Karoline, države, v kateri sami ne manjka primerov rasnega razlikovanja ter predzadnje države, ki je formalno odpravila prepoved medrasnih porok šele leta 1998. Ob tem pa je guvernerka šele lani podpisala zakon, s katerim je bila v državi prepovedana konfederacijska »bojna zastava«, ki je nekoč vihrala tudi pred državnim parlamentom Južne Karoline ter predstavljala simbol, ki je razdvajal prebivalce te ameriške zvezne države. Zgodovina ZDA je (tako kot to velja tudi za zgodovino nasploh) očitno veliko bolj »siva«, zapletena in večplastna, kot pa bi jo danes in le za svoje potrebe želeli naslikati nekateri politiki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.