IK, STA

 |  Družba

Varuhinja zahteva ustavno presojo novele zakona o obrambi, ne pa tudi zakona, ki je podlaga za žico na meji 

Ustavni sodniki ...

Ustavni sodniki ...
© Daniel Novaković, STA

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o obrambi, ki slovenski vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila. V uradu varuhinje pa se niso odločili za izpodbijanje zakona o nadzoru državne meje, ki je podlaga za postavitev ograje na meji.

Pobuda, da varuhinja na ustavnem sodišču izpodbija novelo zakona o obrambi, je prišla z Radia Študent, ki je bil sicer tudi pobudnik referenduma o tem zakonu. Varuhinja je pobudi delno prisluhnila in se odločila, da bodo na ustavnem sodišču izpodbijali določbe 37.a člen novele zakona o obrambi, ki vojakom podeljuje nekatera policijska pooblastila.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil namestnik varuhinje Ivan Šelih, sicer ne delijo mnenja pobudnikov, da vojska ne bi smela izvajati drugih nalog, so pa ta pooblastila v noveli zakona premalo jasno in določno zapisana. Predvsem gre za pooblastili napotitve ter obvladovanja skupin in množic, ki tudi v predpisih o policiji nista nikjer izrecno opredeljeni. Težavo pri v uradu varuhinje vidijo tudi prvi vprašanju nadzora in odgovornosti, poleg tega pa v zakonu niso opredeljeni pritožbeni mehanizmi.

Varuh RS torej ustavnemu sodišču predlaga, naj sporno določbo zakona razveljavi, do odločitev pa zadrži njeno izvajanje. Po besedah varuhinje Vlaste Nussdorfer pa bi bila še najhitrejša rešitev, če bi vlada predlagala spremembe zakona.

Ekipa Vlaste Nussdorfer pa se ni odločila za izpodbijanje zakona o nadzoru državne meje, ki je podlaga za postavitev ograje na meji. Takšno pobudo je predlagala belokranjska civilna pobuda. Po besedah namestnice varuhinje Kornelije Marzel so namreč mnenja, da zakon ni v nasprotju z ustavo, je pa vprašljiva izvedba posameznih ukrepov.

Zato so na vlado naslovili nekaj predlogov. Med drugim so tako predlagali, naj vlada vsem oškodovanim zaradi obmejne ograje zagotovi plačilo odškodnine ter ponovno pretehta upravičenost postavitve ograje na nekaterih območjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.