Izak Košir

 |  Družba

So policisti ministra Koprivnikarja le ustavili namerno?

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar
© Borut Krajnc

"Za takšen drastičen korak sem se odločil, ker smatram, da smo policisti zadnji, ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju," je zapisal policist, ki je v anonimki razkril ozadje novembrske afere, ko so kranjski policisti ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Ta je že takrat trdil, da se mu zdi, da so ga policisti ustavili namerno, saj so ga ustavili le nekaj dni  po tem, ko je kritiziral njihovo stavko. Za anonimno pismo se je policist odločil, ko je prebral intervju z generalnim direktorjem slovenske policije v zadnji Delovi Sobotni prilogi

Policist trdi, da se mu je dilema o obvestilu javnosti pojavila že takrat, ko ga je sindikalni kolega prosil za "nespodobno" uslugo, ki je bila "ustaviti ministra v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja plač".  Anonimni policist je takrat tudi fotografiral kolegov profil na Facebooku, kjer so potekala dogovarjanja in napeljevanja s končnim ciljem preizkusa alkoholiziranosti pri ministru Koprivnikarju. Fotografije je kot dokazno gradivo pripel tudi v poslanem sporočilu.

Policist je zapisal, da bi moral biti prav sindikat tisti, ki bi moral bedeti nad moralnim delovanjem policistov, ne pa, da je sam organizator dejavnosti, ki so bolj podobne tistim "iz filmov o italijanski in ameriški mafiji, ki je izsiljevala in grozila poštenim politikom in drugim". Dodal je, da si slovenska policija si takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje. Hkrati pa upa, da so slovenski politiki dovolj zreli, da njegovo pisanje ne bo vplivalo na izid pogajanj, saj meni, da si slovenska policija zasluži boljše pogoje in boljši standard, kot ju ima sedaj.

"Slovenska policija se zlorablja za sindikalno-politične obračune in merjenje moči, kar pa je, vsaj za nadaljno usodo slovenske policije in policistov, nedopustno. Slovenski policisti si takšnega madeža ne zaslužimo," zaključuje v anonimki. 

Nekdanji vodja slovenske policije, ki je bil na tej funkciji še tudi v nekdanji Jugoslaviji, Pavle Čelik meni, da gre pri tovrstnih dejanjih za posameznike v policiji in tega ne smemo posploševati. Čelik je sicer v pokoju, a ostaja dejaven v udruženju upokojenih policistov, v policiji pa službujeta tudi oba njegova sinova. "Strankarski vplivi so bili tako v prejšnjem kot tudi v zdajšnem sistemu. In vplivi ostanejo, tudi ko se zamenja oblast, saj posamezniki ostanejo na visokih položajih. Policija pa bi morala biti bolj objektivna in uživati predvsem zaupanje ljudi," pojasnjuje Čelik in dodaja, da je danes stanje v slovenski policiji neprimerno slabše, kot je bilo v socializmu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.