Intervju: Branko Cestnik, duhovnik

Spoštovani,

v Mladini iz dne 1. aprila 2016 v sklopu intervjuja z g. Brankom Cestnikom je pisalo, da »UTD v Sloveniji predlaga levica«. Se opravičujem za to pisanje, če gre morda za prvoaprilsko šalo. Tej možnosti navkljub se oglašam, saj imam občutek, da ta prvovrstna aprilska ‘finta’ ni od včeraj.

Del te ‘finte’ je npr. ‘priznanje’ g. Cestnika, da ‘desnica’ ne sprejema idej, ki pridejo z ‘leve’. Dober izgovor za desnico, da ne naredi nič v zvezi z UTD, kaj ne?

Drugi del ‘finte’ pa je, da vsaj kolikor je meni znano, Združena levica UTD (Univerzalenga temeljnega dohodka) ne podpira, razen v veliki meri spregledana 4. skupina te koalicije. V tem smislu bi Mladino prosila, da to izjavo pri ZL preveri, ali pa svojo izjavo uradno popravi (tj. razumite to pismo kot zahtevo za popravek), ali pa Združeni levici povejte, da je po vaši definiciji UTD=levica, in da so se morda zmotili v nazivu.

V Sloveniji to ni prvi primer takšnih ‘fint’, ko se nekdo izdaja za nosilca ideje, čeprav to ni, potem pa a stvari zapelje v skladu s svojimi interesi. Pa da ne bi kdo pomislil, da si v resnici želim, da bi se ZL bolj aktivno zavzela za UTD. Npr. tako kot Podemos, ki je imel UTD v programu do takrat, ko so ga začele zaznavati meritve javnega mnenja - potem ga je seveda umaknil? Ja, idejo UTD se da izrabiti na več načinov, ni treba, da jih za to še prosimo.

Morda je skrajni čas, da se opozori še na en vidik UTD. UTD je tudi obramba, orožje pred takimi, ki želijo odločati v imenu drugih. Je obramba proti tisti, ki želijo v imenu drugih in namesto drugih odločati o tem, kako bodo drugih živeli. Nobenega dvoma tudi ni, da so oblastniki v tej državi in strankokracije vredne druga druge, zato celo tisti, ki bi z idejo UTD v resnici lahko naredili, tega niso sposobni dojeti. (Morda je to celo sreča, ker ni zelo verjetno, da bi tisto bilo pametno). Podobno je sicer tudi na evropski ravni, zato je eden od sloganov evropske organizacije za UTD (UBIE) »UTD: ne levo, ne desno, ampak naprej«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.