V zagovor protisistemskemu nerganju

Na strani 33 pod rubriko »Žive meje« N’toko v kolumni z naslovom »V zagovor protisistemskemu nerganju« med drugim zapiše: »Saj je bilo že od začetka jasno, da bo Cerarjeva vlada katastrofalna, da bo SD še naprej krokodilje leglo in da bo Mramor pač Mramor.«

V obdobju Cerarjeve vlade ima Slovenija stabilno gospodarsko rast, upadanje brezposelnosti, presežek v zunanji menjavi, javnofinančno ravnotežje znotraj Maastrichtskega kriterija na eni strani ter deflacijo in režiran kreditni krč na drugi strani. Ni pa mi jasno od kod spoštovanemu avtorju ideja, da je SD »krokodilje leglo«, beri predator. Plenjenje, ki ga Cerarjeva vlada ni ustavila, se sicer odvija v projektu t.i. privatizacije, zasnovane sredi 2013 (izvaja jo Slovenski državni holding) ter z direktno prodajo slovenskih »blue chipov«, ki jo, kot posledico režiranega kreditnega krča, izvajajo poslovne banke. Socialni demokrati tu nismo ne izvajalci, ne pobudniki. Dilema ostati v koaliciji ali izstopiti pa se vrti okoli odgovornosti za politično stabilnost. Ob tem bi komentarju dr. Srečka Dragoša »RKC in UTD« v isti številki Mladine dodal pričakovanje, da se bo SD priključila različnim organizacijam, ki se zavzemajo za politiko odpravljanja revščine v Sloveniji in v tej zvezi tudi za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Pričakujem, da bodo socialni demokrati UTD vnesli v svoje programske dokumente, predvolilne obljube in koalicijske pogodbe, ki jih bodo v prihodnje podpisovali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.