Izak Košir

 |  Družba

Fotogalerija: Za legalizacijo konoplje v dveh taborih (Marihuana marš in Hašišarska fronta)

Hašišarska fronta 2016

Hašišarska fronta 2016
© Matej Pušnik

K legalizaciji konoplje bodo danes v Ljubljani pozivali na Marihuana maršu in Hašišarski fronti. Prvega, ki bo tokrat v novem Študentskem kampusu, bo že dvanajstič priredila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL). Hašišarsko fronto, ki se bo odvila na Kongresnem trgu, pa bo organizirala Študentska Iskra. Pričakujemo lahko torej veliko dima. Koliko pa bo ognja?

Organizatorji Marihuana marša sporočajo, da bo njihov dogodek potekal v obliki festivala kulture konoplje, na katerem bodo nagovorili nepoznavanje in nerazumevanje konoplje in subkultur, ki so se razvile v povezavi z njo. Osrednji del dogodka bo popoldan na malem prizorišču Študentskega kampusa. Udeleženci bodo lahko poslušali predavanja in okrogle mize na temo prepovedanih drog. Obravnavali bodo učinke represije, ki jo čutijo zaradi prepovedi uživanja konoplje. Med temami pa bosta tudi konoplja v preventivi ter varna in učinkovita uporaba zdravilne konoplje.

Zvečer se bodo zvrstili koncerti skupin Elvis Jackson, Red Five Point Star, General Woo i Funksteri. Vstopnina za večerni koncert je pet evrov v predprodaji oziroma sedem evrov na vhodu. Po festivalu bo za najbolj vztrajne v Klubu K4 brezplačen After party Marihuana marš.

V Študentski Iskri, organizatorki konkurenčnega shoda, pa ravnanju študentske organizacije nasprotujejo, saj menijo, da je letošnja lokacija Marihuana marša sporna, ker bo potekala v "neobljudenem Študentskem kampusu". Na tak način je po njihovi oceni protestnemu dogodku onemogočeno poseganje v javni prostor, s čimer "izgublja politično sporočilnost". Nasprotujejo tudi temu, da bo del dogodka plačljiv. To je po njihovi oceni nesprejemljivo za politično manifestacijo in kaže, da je motiv za organizacijo dogodka "predvsem promocija kampusa in podjetij študentskih funkcionarjev", s čimer od političnega dogodka ostane le "blagovna znamka, za katero se skriva še ena komercialna dejavnost".

Tudi na Hašišarski fronti bodo imeli popoldan predavanja, in sicer o celostnem zdravljenju s konopljo in o posledicah prepovedi konoplje. Zvečer pa organizirajo glasbene nastope Astrid Lindgren in Prismojenih profesorjev bluesa.

Hašišarska fronta legalizacijo konoplje podpira iz spodaj navedenih razlogov:

•ker bi morali imeti svobodo omamljanja in je kanabis celo najmanj škodljiva in zasvojljiva droga;

•ker ima dokazano zdravilne učinke in številne možnosti uporabe;

•ker bo legalizacija omogočila nadzorovano porabo, prodajo in kakovost;

•ker bo zmanjšala kriminal, ki se razrašča okoli nepotrebno prepovedane rastline;

•ker bo zmanjšala stroške nepotrebnega in neučinkovitega preganjanja uživalcev;

•ker je to prvi korak k razbitju začaranega kroga prohibicije in njenih škodljivih učinkov.

O tem, da legalizacija konoplje postaja realna možnost, je v članku Zelena koalicija že pred slabim letom v Mladini pisal Staš Zgonik, ki je poudaril, da bo kakršnakoli široka javna razprava v Sloveniji težko vodila v hitro popolno legalizacijo rabe konoplje. Velik del zdravnikov je za zdaj do široke uporabe skeptičen, ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje pa ji odločno nasprotujeta. 

"Dejstvo je, da bi bil hiter prehod v popolno legalizacijo konoplje neke vrste eksperiment. V ZDA, kjer se za legalizacijo rekreativne rabe odloča vse več zveznih držav, je šlo praviloma za postopnejši proces. Zvezna država Kolorado, ki je lani postala prvo območje na svetu s popolnoma legalizirano in državno regulirano industrijo konoplje na svetu, je rabo v medicinske namene legalizirala že daljnega leta 2002. Res pa je, da po več kot enem letu ugotavljajo, da se s popolno legalizacijo ni zgodilo nič pretresljivega, zaradi česar bi se morali takega poskusa, če je ustrezno reguliran, posebej bati," je sklenil Staš Zgonik v članku, ki si ga lahko v celoti preberete na tej povezavi

  • Hašišarska fronta 2016
  • Hašišarska fronta 2016
  • Hašišarska fronta 2016
  • Hašišarska fronta 2016
  • Hašišarska fronta 2016
  • Hašišarska fronta 2016

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.