Dvojajčna dvojčka

Dr. France Križanič je v svojem odgovoru na naslovni članek morda razumljivo, a vendarle neustrezno in nepremišljeno „branil“ socialno demokracijo, zlasti seveda slovensko socialno demokracijo.

„Branil“ jo je z njenim programskim delovanjem in uspehi pri izvajanju tega programa, a žal ne program ne njegovo izvajanje nimata kaj veliko skupnega z idejo socialne demokracije.

Socialna demokracija je sama sebe uničila že v času pripravljanja na I. Svetovno vojno – s tem, da je aktivno podpirala priprave na to vojno. Med drugim tudi s podporo najemanju državnih posojil – pri tistih, seveda, ki so lahko posodili in nato s temi posojilo veliko zaslužili. OK, bolj kot ne umetno izzvane inflacije v povojnem obdobju so velik del teh prikritih vojnih dobičkarjev spravile na boben. Ne glede na usodo posameznih bogatašev pa so ta posojila z obrestmi vred plačevali proletarci. In s tem zapadali v vse večjo revščino.

Spomnite se le slavne „krize“, ki se je začela enako slavnega leta 1929 – kdo je plačal njen izhod. In koga in s kakšnimi posledicami je splavila na površje? Recimo v Nemčiji. (In, v skladu s tem, katera politična opcija v Evropi in s tem tudi v Sloveniji nabira vsako leto več političnih točk? In zakaj? In je pri prenekaterih sosedih že na vladi!)

Je pa dr. Križanič v tem svojem odgovoru že nič kolikič omenil UTD kot eno od možnih poti za izhod iz sedanjih vse bolj nesprejemljivih razmer.

Pravzaprav ne vem, zakaj slovenska socialna demokracija takrat, ko je bila odločujoči politični dejavnik v naši državi ni aktivneje delovala za njegovo vpeljavo v Sloveniji.

Morda nekako tako, kot to sedaj počnejo na Finskem. Ob podpori vlade in praktično vseh političnih strank. Ne glede na njihovo barvo ali pisanost.

Univerzalni temeljni dohodek ali UTD dejansko ni rezultat ne „levih“ ne „desnih“ političnih in njim prilagojenih ekonomskih usmeritev. UTD je v tem oziru popolnoma nevtralen.

Ne glede na to pa bi prav socialna demokracija, če bi delovala tako, kot si je to sama naložila, morala biti najbolj goreči izvajalec načrta uvedbe UTD v svoje okolje. V našem primeru v Sloveniji.

UTD je resda dokaj stara zamisel, po nekaterih mnenjih je sedaj stara skoraj natanko 490 let. In seveda je res, da uveljavitev tega sistema ni ne preprosta ne hitro izvedljiva naloga.

In ravno zaradi tega bi vlada, ko jo je vodila socialna demokracija, lahko mnogo učinkoviteje spodbujala ta načrt. A ga je, tako v Sloveniji kot do nedavna tudi v večini drugih držav, učinkovito zavračvala in preprečevala celo tehtnejšo javno razpravo na temo UTD.

Dr. Križaniča bi najprej vprašal, ali res misli, da je središčna naloga socialnih demokratov zagovarjati nekakšen neo-keynesijanizem? J.M. Keynes je svojo teorijo razvil v povsem drugačnih okoliščinah, zato je lahko dobrih 30 let sorazmerno dobro delovala.

Pri čemer bi moral tudi dr. Križanič najprej temeljito preučiti t.i. 3. pot (New Labour), kakor sta jo zasnovala Anthony Giddens in Tony Blair (baronica Thatcher ga je upravičeno uvrstila na vrh svojih uspehov) ter jo prevzel in izvedel od dr. Križaniča tako cenjeni Gerhard Schroeder ob strokovni asistenci Volkswagnovega šefa Petra Hartza, pa tudi slovenska SD (glejte, recimo, intervjuje v sobotni prilogi Dela in na TVS iz leta 2007, ki jih je dajal takratni predsednik slovenskih socialnih demokratov) je bila (in je očitno še vedno) zelo dovzetna za to družbeno usmeritev.

Posledice reform, Hartz I, II, III in IV imenovanih, so morda izboljšale stanje nemškega gospodarstva, a zlasti Hartz II je z uzakonitvijo prekarnih oblik zaposlovanja najprej skoraj popolnoma izničil tamkajšnji delavski razred, potem pa ga tudi potisnil v krepko revščino.

Podatki so na voljo v statističnih prikazih in letnih poročilih nemške Budesgantur fuer Arbeit, slovensko napredovanje prekarizacije pa tako ali tako vsakodnevno občutimo na lastni koži.

Vse to, začenši s 3. potjo pa vse prek Schroederjevih reform nemškega trga dela (da o slovenskem prispevku ne govorim) je idejo socialne demokracije dokončno pokopalo. Lepotilne pike in skromen parfum po Križaničevem receptu je ne bodo oživele.

Skratka: če in ker vladajoča SD v Sloveniji ni hotela delovati v smeri izvajanja Križaničevega!!! predloga – uvesti v Sloveniji UTD - bi vsaj po mojem prepričanju moral ta, verjetno eden zelo redkih resničnih socialnih demokratov dobro premisliti, preden se s svojim znanjem posveča branjenju nebranljivega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.