Anže Lebinger

 |  Svet

Portugalska štiri dni le na elektriki iz obnovljivih virov

Portugalska je naredila pomembne korake v tranziciji na trajnostne vire energije, saj v zadnjih dneh uresničuje svoja prizadevanja za popoln prehod na energijo iz obnovljivih virov. Od 7. maja (6.45) do 11. maja (17.45) je črpala vso električno energijo zgolj iz tovrstnih virov. Portugalska se je pred tem močno zanašala na premog in plin, sedaj pa se preusmerja na sončno, vetrno in hidroenergijo. Predsednik portugalskega NGO Zero Francisco Ferriera je za Independent dejal, »da je država občutno povečala investicije v obnovljive vire, predvsem v električno energijo, saj bo ta ob prehodu na električne avtomobile zelo pomembna«.

Sončna energija bo po pričakovanjih imela pomembno vlogo v prizadevanjih Portugalske za prehod na obnovljive vire, saj prejme med evropskimi državami največ sončne svetlobe. Prav tako pa je na državni ravni izboljšana energijska učinkovitost. Električni sistem naj bi bil sedaj zmožen v določenih krajših obdobjih proizvesti vso elektriko iz obnovljivih virov, nekaj pa naj bi jo bilo možno ob tem celo izvoziti. Je pa sistem močno odvisen od podnebnih razmer.

Portugalska je naredila velik napredek, zatem ko je bila pred tem ena izmed tistih evropskih držav, ki so proizvedle največ ogljikovega dioksida. Leta 2009 ji je Evropska unija z direktivo postavila cilj, ki jo obvezuje, da do leta 2020 31 odstotkov vse energije pridobiva iz obnovljivih virov. Predvideno bodo samo Avstrija, Latvija, Finska in Švedska dosegale večji delež v istem časovnem okviru. Velik Britanija cilja na primer na 15 odstotkov. V Sloveniji smo leta 2014 po podatkih portala InvestSlovenia 22 odstotkov potreb po električni energiji pridobili iz obnovljivih virov. Do 2025 naj bi ta delež povečali na četrtino.

Na Mladini smo pisali, da Kyocera gradi največjo »plavajočo« sončno elektrarno. Pisali smo tudi, da Elon Musk meni, da potrebujemo upor proti fosilni industriji in o tem, da zelena energija postaja vse bolj poceni. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.