AL, STA

 |  Politika

Grčija sprejela nove varčevalne ukrepe

Grški parlament je s tesno večino sprejel nove varčevalne ukrepe, ki so bili med pogoji mednarodnih upnikov za izplačilo naslednjega paketa finančne pomoči. Pred parlamentom se je v znak nasprotovanja novim ukrepom zbralo 10 tisoč protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predlog zakona, ki obsega 7000 strani, predvideva uvedbo t. i. »avtomatične dolžniške zavore«, ki jo zahteva Mednarodni denarni sklad. Gre za pogojne varčevalne ukrepe, ki bodo avtomatično začeli veljati, če Grčija ne bi dosegla zadanih varčevalnih ciljev.

S 23 na 24 odstotkov so dvignili davek na dodano vrednost za nekatera živila, ponudbo restavracij in javni promet. Podražili se bodo dizel, bencin, cigarete in alkohol. Podprli so tudi davek na hotelske prenočitve in dodatne ukrepe za pospešitev privatizacije. Grška vlada pričakuje, da bodo mednarodni posojilodajalci v torek sprostili 5,4 milijarde evrov finančne pomoči, ki bi nekoliko ublažil grški javni dolg. Ta znaša 180 odstotkov BDP.

O tragičnosti in absurdnosti reševanja grške krize je pisala Darja Kocbek, prav tako pa je pisala o tem, kako Grkom znova zmanjkuje denarja: »Grki novega obroka posojil ne potrebujejo samo za nemoteno izplačilo plač javnim uslužbencem, pokojnin in za druge nujne javne izdatke. Ta denar po poročanju Focusa potrebujejo tudi za vrnitev dolgov. IMF mora 13. julija vrniti nekaj manj kot 450 milijonov evrov posojil, Evropski centralni banki pa 20. julija 2,3 milijarde evrov.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.