IK, STA

 |  Politika

Sestanek Nataše Pirc Musar in programskih svetnikov RTV minil brez dogovora

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar
© Borut Peterlin

Nataša Pirc Musar je skupini programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes na pogovoru le sporočila, da želi, da se sodba, ki razveljavlja sklep o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS, v celoti prizna. Dogovorili se niso ničesar, saj omenjena skupina svetnikov ni imela mandata, je Pirc Musarjeva dejala za STA.

Pirc Musarjeva je poudarila, da je tudi sama predvidevala, da svetniki ne bodo imeli mandata za odločanje. "Niti svojih osebnih stališč niso imeli pravice povedati," je dodala. Je pa poudarila, da je sama kljub vsemu "stranka s pravnim interesom", zato programski svetniki ne morejo ravnati, kot da je ni.

Pirc Musarjevo so aprila 2014 sprva izbrali za generalno direktorico RTVS. V zadnji fazi ponovljenih glasovanj, ki so jih opravili zaradi nekdanjega članstva programskega svetnika Matjaža Steržeta v stranki Zares, je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve spodbijala na sodišču. Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je sklep o imenovanju Fillija razveljavilo.

Interpretacije sodbe so sicer zelo različne. RTVS je po proučitvi sodbe v začetku maja ugotovil, da je bil sklep o imenovanju Fillija res razveljavljen, a da sodišče tudi ni postavilo Pirc Musarjeve za generalno direktorico. Nasprotno pa je Pirc Musarjeva prepričana, da je sklep o njenem imenovanju trenutno edini veljaven, nov postopek iskanja generalnega direktorja pa ni dopusten.

Programski svetniki so odločitev višjega sodišča obravnavali na seji 9. maja in Fillija imenovali za vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda, in sicer do imenovanja generalnega direktorja, a največ za obdobje enega leta.

Obenem so določili skupino, ki je po odločitvi višjega sodišča vzpostavila stik s Pirc Musarjevo. Prav tako pa so sklenili, da bodo o nadaljnjih korakih in morebitnem novem razpisu za generalnega direktorja RTVS razpravljali in odločali po pridobitvi celovitega pravnega mnenja in predloga pravne službe. Predvidoma ga bodo obravnavali na seji 6. junija.

Kako je transparent o janšizmu zasenčil opozorila novinarjev o poseganju programskega sveta v novinarsko svobodo, pa si lahko preberete v članku Preslišani protest

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.