Darja Kocbek

 |  Svet

WTO je skupina fevdov, zato bi bilo koristno, če bi propadla

© Tomaž Lavrič

ZDA po mnenju drugih članic z vetom, s katerim so preprečile vnovično imenovanje sodnika iz Južne Koreje, izsiljujejo Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Po mnenju drugih članic WTO vključno z EU je zaradi tega veta ogrožena nepristranskost globalnega trgovinskega sodišča pri WTO, poroča Financial Times.

ZDA so se odločile za veto v času, ko so po mnenju mnogih izgubile zaupanje v WTO in se pripravljajo na boj s Kitajsko o tem, kako in kdaj gospodarstva lahko uvedejo protidampinške ukrepe proti poceni uvozu. Letos bo WTO tudi odločila, ali Kitajska izpolnjuje njene pogoje za tržno gospodarstvo. Kitajska vztraja, da ji ta status od decembra, ko bo minilo 15 let od njene pridružitve WTO, avtomatsko pripada. ZDA in tudi nekatere članice EU se s tem ne strinjajo. Spor glede priznanja statusa tržnega gospodarstva Kitajski utegne biti eden odločilnih po letu 2001, ko je Kitajska postala članica WTO, in tudi najbolj političen.

Predstavniki ZDA so drugim članom WTO povedali, da ne morejo podpreti vnovičnega imenovanja Seunga Whaja Changa, ki je ugleden južnokorejski izvedenec za pravo na področju mednarodne trgovine, ki se mu je iztekel štiriletni mandat. Svoje nasprotovanje njegovemu imenovanju za nov mandat so Američani utemeljili z odločitvami v treh primerih, v katere so bile vključene ZDA, in še enim drugim. Ti primeri so dokaz za prevare in »abstraktne« odločitve. Vloga globalnega trgovinskega sodišča pa ni sprejemanje abstraktnih odločitev.

Veto ZDA je tvegana odločitev zato, ker WTO velja za močno medvladno organizacijo za reševanje trgovinskih sporov. Greg Shaffer, izvedenec za pravo WTO na kalifornijski univerzi Irvine, pravi, da zaradi veta ZDA na vnovično imenovanje sodnika Changa obstaja tveganje za vmešavanje politike v proces, ki bi moral biti čisti pravni postopek. Izguba neodvisnosti trgovinskega sodišča WTO bo vplivala na celoten sistem pravil za reševanje trgovinskih sporov.

Spor glede imenovanja Seunga Whaja Changa je vnovičen dokaz, da WTO ni nič drugega kot politična organizacija, prek katere fevdi ščitijo svoje interese in nič ne naredijo za zaščito trgovine, na svoji spletni strani navaja izvedenec za investicije Mike »Mish« Shedlock. ZDA se po njegovih besedah bojijo, da bi Chang v trgovinskih sporih glasoval v prid Kitajski. Tako ne ravnajo samo ZDA, zato je WTO dejansko skupina fevdov, ki najprej ščitijo svoje interese, šele nato interese svojih regij. Prav nobenega ukrepa WTO recimo ni sprejela zaradi kmetijskih subvencij ZDA. Koristno bi bilo, če bi WTO propadla, meni Shedlock.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.