Izak Košir

 |  Družba

Se Slovenija res odpoveduje slovenskemu jeziku?

Eden od podpisnikov peticije je tudi dr. Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in tajnik Razreda za filološke in literarne vede SAZU.

Eden od podpisnikov peticije je tudi dr. Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in tajnik Razreda za filološke in literarne vede SAZU.
© Borut Peterlin

Ob peticiji Za vsestranski razvoj slovenskega jezika, ki jo najdete tu, je Slavistično društvo Slovenije v javnost poslalo izjavo, v kateri so kritični do novele o spremembi Zakona o visokem šolstvu. Predlagatelji zakona želijo namreč spremeniti dosedanji 8. člen, ki govori o rabi jezika v visokem šolstvu. Predlog spremembe predvideva, da bi slovenski profesorji na slovenskih državnih univerzah slovenskim študentom z denarjem slovenskih davkoplačevalcev predavali v tujem oziroma angleškem jeziku. V društvu slavistov so mnenja, da se s takšnimi težnjami in ravnanjem brez sramu odpovedujejo slovenskemu jeziku in ga vračajo na raven, ki jo je imel v začetku 19. stoletja.

"Poskusi v Predlogu o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, kako zmanjšati veljavo lastnega jezika, se zdijo z vidika celotnega demokratičnega svobodomiselnega sveta naravnost neverjetni," so prepričani v omenjenem društvu, kjer se čudijo, kako se "sami trudimo zmanjšati vrednost lastnega jezika in s tem postati čim manj opazen in nemoteč člen Evrope".

Slavisti menijo, da se očitno še vedno premalo jasno zavedamo tega, česar so se naši predniki zelo dobro: "Del Evrope smo bili, smo in bomo, kot samostojni narod pa se moramo stalno potrjevati z lastnim jezikom, kulturo in zgodovino. Naša spozaba je šla zdaj že tako daleč, da smo priča, kako lahko Univerza sama sebi počasi in vztrajno ruši temelj, na katerem je bila pred skoraj sto leti ustanovljena, in ta temelj je seveda poučevanje v slovenskem jeziku tudi na najvišji stopnji izobraževanja."

Podpisniki izjave zato predlagajo, da se dosedanji veljavni 8. člen Zakona o visokem šolstvu pusti nespremenjen, "če ga že ne moremo ali pa nismo sposobni izboljšati v prid slovenskega jezika".

Podpisniki izjave so prof. dr. Andreja Žele, predsednica Slavističnega društva Slovenije in predavateljica na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti, prof. dr. Marko Jesenšek, dobitnik Zoisove nagrade za izjemne dosežke v znanosti in raziskovanju na področju slovenskega jezika in prav tako predavatelj na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti ter dr. Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in tajnik Razreda za filološke in literarne vede SAZU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.