IK, STA

 |  Svet

Strelski napad v Orlandu najhujši v zgodovini ZDA, v Los Angelesu preprečili napad na parado ponosa

Klub Pulse v floridskem mestu Orlando, prizorišče napadov

Klub Pulse v floridskem mestu Orlando, prizorišče napadov
© YouTube

Floridsko mesto Orlando je pretresel najbolj krvav strelski napad v zgodovini ZDA. Umrlo je najmanj 50 ljudi, več kot 50 je ranjenih. Napadalec je za tarčo izbral nočni klub Pulse, kamor večinoma zahaja LGBT-populacija. Policija je posredovala in ga ubila. Dozdajšnje informacije kažejo na to, da je šlo za zločin iz sovraštva. Ameriški predsednik Barack Obama je v nagovoru strelski napad, ki velja za najhujšega v zgodovini ZDA, ostro obsodil. Še posebej zato, ker gre za napad na manjšino. Včeraj pa so v Los Angelesu preprečili napad na tradicionalno parado ponosa, ki je nato sicer minila brez incidentov. 

"To je še posebej pretresljiv dan za vse naše prijatelje, sodržavljane, ki so lezbijke, geji, biseksualni ali trensseksualni," je dejal Obama in nadaljeval, da je strelec meril na nočni klub, kamor so ljudje šli, da bodo skupaj s prijatelji, da plešejo, pojejo, da živijo: "To ni bil le nočni klub. To je bil prostor solidarnosti, kjer so ljudje dvigali zavest, govorili, kar mislijo, in zagovarjali državljanske pravice." Obama je imel doslej že veliko podobnih sožalnih govorov, ki bi jih bilo, po mnenju demokratov, zanesljivo manj, če bi sprejeli smiselno zakonodajo glede orožja. Strelec je morilsko orožje namreč kupil na zakonit način.

"Pokol nas spet opozarja, kako enostavno je priti do orožja za pobijanje v šoli, cerkvi, kinu ali nočnem klubu. Moramo se odločiti, ali je to država, ki si jo želimo. Če se odločimo, da ne storimo nič, je to tudi odločitev," je dejal Obama, ki je ukazal v znak žalovanja zastave spustiti na pol droga.

29-letni Omar Saddiqui Mateen iz kraja Fort Pierce (sicer rojen v New Yorku) je napadel LGBT-klub Pulse v Orlandu v nedeljo zjutraj ob dveh po krajevnem času. Policija je vdrla tri ure kasneje, zjutraj pa je bilo najmanj 50 mrtvih in 53 ranjenih. Med napadom je Mateen, ki je afganistanskega rodu, poklical nujno številko 911 in izrazil zvestobo Islamski državi (IS) ter omenil terorista, ki sta pred leti napadla bostonski maraton.

Pobijal je s polavtomatsko puško in pištolo, šef policije Orlanda John Mina pa je dejal, da preiskujejo napadalčevo stanovanje v mestu Fort Pierce. Župan Orlanda Buddy Dyer je medtem razglasil izredne razmere v mestu, ki se s tako velikim pokolom še ni soočilo. Več sto ljudi se je odzvalo na poziv za darovanje krvi za pomoč ranjenim.

Islamska država je na družabnih medijih že pozdravila pokol. Ameriški mediji navajajo, da naj bi imel ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) Mateena na očeh, vendar pa ni bilo nobenih dokazov za kakšno teroristično obtožbo. Njegov oče Mir Saddiqui je za televizijo NBC medtem povedal, da je sina pred meseci hudo razburilo javno poljubljanje dveh homoseksualcev v Miamiju.

Zaradi napada so okrepili varnost na festivalu homoseksualnega ponosa in drugje po ZDA. Junij je tradicionalno mesec za parade ponosa in podobne prireditve. Iz Los Angelesa poročajo, da je policija aretirala do zob oboroženega moškega, ki se je odpravljal na parado ponosa v mestu. Dogodek naj ne bi bil povezan z Orlandom.

Pokol bo imel po vsej verjetnosti v ZDA tudi politične posledice, saj se je zgodil ravno v času pripravljanja na nove ameriške volitve.. Napad so obsodili pripadniki obeh glavnih strank, pri čemer republikanci izpuščajo dejstvo, da je šlo za napad na LGBT-klub. Demokrati pa to še posebej poudarjajo, kot denimo republikanci izpostavljajo napadalčevo poreklo in povezave z IS. Demokrati so tudi obnovili pozive proti kupovanju orožja, saj ga je tudi morilec kupil povsem legalno.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump se je na Twitterju pohvalil, da je imel prav, ko je opozarjal na grožnjo radikalnega islamskega terorizma in obtožil predsednika ZDA Baracka Obamo, da tišči glavo v pesek, ker ne uporablja istega izraza. Obamo je pozval, naj zaradi tega nemudoma odstopi.

"Kdaj se bo vse to končalo? Kdaj bomo postali trdni, pametni in previdni? Hvala za čestitke, da sem imel prav glede radikalnega islamskega terorizma. Nočem čestitk. Želim trdnost in previdnost. Moramo biti pametni," je med drugim sporočal Trump. Newyorški milijarder zahteva, da Obama pokol v nočnem klubu Orlanda, v katerem je umrlo 50 ljudi, označi za primer doma rojenega radikalnega islamskega terorizma.

Trump, ki je pozval k prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, in drugi republikanci se pritožujejo, ker Obama in njegova administracija napade islamskih skrajnežev uradno opredeljujeta kot napade terorističnih skrajnežev, brez dodatka islama. Napade sta obsodila tudi demokrata Hillary Clinton in Bernard Sanders. Clintonova je menila, da je potrebno počakati na več informacij, Sanders pa je nemudoma pozval k prepovedi prodaje avtomatskega orožja, ki je narejeno za pobijanje ljudi.

V bližini Los Angelesa pa so včeraj nekaj ur pred začetkom tamkajšnje parade ponosa prijeli moškega, ki je imel v avtomobilu veliko orožja in eksploziva. Policija je kasneje sporočila, da je 20-letni James Howell iz Indiane nameraval izvesti napad na prireditvi, poročajo tuje tiskovne agencije. Parado ponosa so kljub temu izvedli. Moškega so aretirali v kraju Santa Monica, ker so v njegovem avtomobilu našli več kosov orožja, večjo količino streliva in material za izdelavo bombe. Prijeli so ga le nekaj ur po strelskem pohodu v Orlandu.

Kot je na  Twitterju sporočila tiskovna vodja policijske uprave v Santa Monici Jacqueline Seabrooks, je moški po ugotovitvah preiskovalcev nameraval na paradi ponosa "povzročiti škodo". Kaj točno je nameraval storiti, za zdaj ni znano. Policija zaenkrat ni ugotovila morebitne povezave med prijetim moškim in pokolom v Orlandu. Oblasti v Los Angelesu so zaradi aretacije razmišljale o odpovedi parade, nato pa so jo kljub temu izvedli, a ob močno poostrenih varnostnih ukrepih. Parada ponosa je potekala brez incidentov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.