Uredništvo

 |  Politika

Sodišče ugodilo uporabnikom Roga in začasno prepovedalo rušenje

Nasilje varnostnikov nad Rogovci, ki so preprečili rušenje, v ponedeljek, 6. junija, ob 5-ih zjutraj.

Nasilje varnostnikov nad Rogovci, ki so preprečili rušenje, v ponedeljek, 6. junija, ob 5-ih zjutraj.
© Matjaž Rušt

Po poročanju Dnevnika je sodišče ugodilo uporabnikom Roga in sprejelo začasno odredbo, s katero je varnostnikom prepovedano z območja tovarne Rog odstranjevati uporabnike, hkrati pa odločitev zahteva, da se začasno na območju ne smejo pričeti rušitvena dela. "Odločitev sodišča je kljub ugodnemu razpletu za uporabnike zgolj začasna in namenjena ustavitvi del, dokler sodišče o sporu med uporabniki in mestno občino Ljubljana ne odloči v celoti," so še zapisali v omenjenem časniku. 

Da je sodišče s sprejetjem začasne odredbe ugodilo rogovcem in Mestni občini Ljubljana (Mol) prepovedalo začetek rušenja tovarne, je za STA potrdil tudi odvetnik rogovcev Zoran Korenčan. Uporabniki Roga se bodo kmalu sestali s podžupanom Janezom Koželjem in vodjem urada za mladino Urošem Grilcem.

Po Korenčanovih pojasnilih začasna odredba prepoveduje Molu, da bi vstopil sam ali z varnostniki na območje tovarne, da bi izvedel rušenja in da uporablja gradbeno mehanizacijo. Sodišče je predvsem zaradi incidenta, ki se je zgodil prejšnji ponedeljek, štelo, da grozi nastanek škode in nasilja in da je to treba preprečiti. Prvenstveno so navedli, da rogovci, v tem postopku jih je nastopalo sedem, uživajo posestno varstvo. Posestnik je tisti, ki ima dejansko oblast nad stvarjo, ki jo obvlada in uporablja, je pojasnil odvetnik.

Po njegovih besedah gre za začasno rešitev. "Temu sledi, da bodo morali uporabniki Roga vložiti tožbo zaradi motenja posesti zaradi dejanja 6. junija in da bo sodišče o tem odločalo." Sam postopek o motenju posesti je po njegovih navedbah razmeroma hiter, ne pomeni pa dokončne rešitve. Korenčan pričakuje, da bo Mol kot lastnica premičnin v Rogu vložila lastninsko tožbo.

"Odredba je pritrdila nam," je odločitev komentirala uporabnica nekdanje tovarne koles Aigul Hakimova in ponovila pričakovanje rogovcev, da Mol odstopi od investicijskega projekta Center Rog. Mol po njenih besedah hoče, da se vsi izselijo, nato bodo Rog zradirali in jih povabili v novega. "A mi bomo do takrat propadli," pravi Hakimova.

V sredo popoldne se bodo uporabniki sestali s Koželjem in Grilcem. Po navedbah Aigul Hakimova so predlagali, da to ne bi bil samo sestanek strokovnjakov glede arhitekturnih in tehničnih zadev, ampak da uporabniki predstavijo, s čim se ukvarjajo v Rogu. Grilc pa je za STA povedal, da je Mol izoblikovala določena izhodišča in da bo na tem sestanku predstavljenih nekaj novih. "Tako da ustvarjamo pogoje, da bo morda nekoč postal možen dogovor med uporabniki Roga in Molom glede prihodnosti centra Rog."

To je sicer ena od dveh začasnih uredb v primeru Rog, saj je predlog za začasno odredbo vložila tudi Mol, in sicer za zavarovanje lastnine. Na Molu odgovora na to, ali je sodišče o njihovi zahtevi že odločilo, še niso posredovali.

Rogu je posvečena tudi naslovnica nove Mladine. O naslovni zgodbi je pisal urednik Grega Repovž v prispevku z naslovom Rog, naš najboljši sosed, v katerem pravi, da razvoj mesta niso le mostovi, tlakovani trgi, športni objekti, urejeni parki in otroška igrišča, ampak seveda tudi novi konflikti, nove jezne in nerazumljene skupine, ki si vzamejo svoj prostor. Članek si lahko preberete tu.

Izak Košir pa je v reportaži z naslovom Rog ni tovarna obiskal rogovce in njihove prostore ter jih predstavil. Prispevek nudi intimen vpogled v njihovo delovanje in razkriva njihova prizadevanja. Spoznajte jih.

Napovedniku v okviru podkasta Radio Mladina pa lahko prisluhnete na tej povezavi, svojo kolumno pa je v aktualni številki Rogu posvetil tudi N'toko, ki je med drugim zapisal, da rogovska vsebina ne bo nikoli všečna vsem prebivalcem mesta, "zanimivo pa je, da jih največkrat ne moti to, kaj rogovci počnejo, ampak dejstvo, da za to ne plačujejo najemnine".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.