Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Politika

SLS in (ne)kultura

Politično kadrovanje v Krškem z neustrezno kandidatko

Kulturni dom Krško (KDK) je pomembna regijska in državna kulturna institucija, ki upravlja štiri enote: Kulturni dom, Mestni muzej, Galerijo in Grad Rajhenburg. Pred kratkim je bil objavljen novi razpis za petletni direktorski mandat KDK, ki ga je do zdaj 10 let vodila direktorica Katja Ceglar, umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture, ki je na ta položaj ni »imenovala« nobena od političnih strank. KDK je posloval uspešno in tudi razvijal svoja področja, ki pokrivajo glasbo, gledališče, film, likovno dejavnost, muzealstvo in varovanje kulturne dediščine. Gre torej za enega vzornejših primerov, kako lahko kulturna ustanova, ki deluje zunaj Ljubljane in Maribora, izvaja vrhunski program in sodeluje s številnimi nacionalnimi institucijami.

Tokrat pa se je spet zapletlo pri politiki, ki se rada vtika v kulturo, na področje, o katerem (večinoma) ne ve veliko. V razpisnih pogojih za vodstvo KDK je namreč zahtevana delovna doba 8 let, od tega 3 leta na področju kulture. Kandidatka Darja Planinc, ki jo podpira stranka SLS (ta ima v Komisiji za volitve in imenovanja dva od sedmih članov), teh pogojev ne izpolnjuje. Do zdaj je namreč delovala na področju kmetijstva in razvoja podeželja (na Regijski razvojni agenciji Posavje), vendar je kljub temu prišla v drugi krog izbora. Po pravilih bi jo morali pozvati k dopolnitvi vloge, a se to ni zgodilo.

Na razpis so se prijavile štiri kandidatke, med njimi tudi dozdajšnja direktorica Katja Ceglar, nekdanja direktorica Kulturnega doma Rogaška Slatina Klavdija Redenšek (sicer iz stranke SMC) in najmlajša kandidatka Eva Bravar, ki ima izkušnje z delom v muzeju. Slednje tri so izpolnjevale pogoje, le dozdajšnja direktorica pa je dobila podporo Sveta zavoda KDK. Čeprav je to mnenje neobvezujoče, so ga doslej upoštevale vse komisije.

Na seji Komisije za volitve in imenovanja, ki ji predseduje Vlado Bezjak iz vrst Desusa, so izbrali kandidatko SLS Darjo Planinc. V četrtek bo o novi direktorici KDK dokončno odločal občinski svet.

Na nepravilnosti je javnost in pristojne institucije opozoril Aleš Suša, lokalni kulturnik in nekdanji neodvisni občinski svetnik v Krškem. Pismo je poslal tako Komisiji za volitve in imenovanja kakor županu Krškega Miranu Stanku: »V zadnjih 10 letih se je KDK s svojimi enotami programsko razširil in v Posavje pripeljal kulturne izvajalce različnih zvrsti, ki predstavljajo vrh slovenske in tudi tuje kulturne scene. Prav tako je posodobil infrastrukturo, predvsem je pomembna z 1,8 milijona evrov sredstev EU prenovljena velika dvorana, ki je odlično opremljena in tako omogoča kakovostno izvajanje vsebin. KDK je pomembna kulturna ustanova v državi, saj njen dober glas seže čez meje regije Posavje, v kateri predstavlja osrednjo kulturno institucijo,« je med drugim zapisal in dodal, da »ko firma posluje dobro, se hitro najdejo interesi za prevzem.«

Že res, je pa razlika, ali je prevzem zakonit ali nezakonit oziroma ali kandidat, ki prevzema vodilni položaj, izpolnjuje razpisne pogoje ali jih ne …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.