IK, STA

 |  Svet

Hekerji napadli bitcoinu sorodni ether in ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev

Ether je hitro uveljavljajoča se digitalna valuta, podobna sicer najbolj znani digitalni valuti bitcoin, ki je prisotna tudi v Sloveniji.

Ether je hitro uveljavljajoča se digitalna valuta, podobna sicer najbolj znani digitalni valuti bitcoin, ki je prisotna tudi v Sloveniji.
© Pixabay

Hekerji so projektu, katerega cilj je dokazati varnost digitalnih valut, ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev, shranjenih v digitalni valuti ether. Gre za hitro uveljavljajočo se digitalno valuto, podobno sicer najbolj znani digitalni valuti bitcoin, ki je prisotna tudi v Sloveniji. 

Omenjeno vsoto so ukradli eksperimentalnemu skladu Decentralized Autonomous Organization (DAO), ki je sredstva zbiral v digitalni valuti ether, poroča časnik The New York Times. Hekerji so tako ukradli tretjino digitalnega denarja omenjenega projekta, zaradi česar se s strani različnih vlagateljev podprtemu projektu ne obeta dobra usoda.

Kraja sredstev projektu, ki je uporabljal digitalno valuto ether, je posledično v petek povzročila padec vrednosti te digitalne valute. Vrednost enega ethra se je sicer v zadnji polovici leta povzpela z manj kot enega dolarja na skoraj 20 dolarjev.

Digitalna valuta ether je del sistema Ethereum, katerega oče je 22-letni v Švici živeči ruski programer Vitalik Buterin. Sistem Ethereum podobno kot bitcoin temelji na tehnologiji verige podatkovnih blokov, v angleškem jeziku imenovano blockchain. Ta omogoča šifriran digitalni zapis vseh kadarkoli opravljenih transakcij z izbrano digitalno valuto. Posebnost takšnega digitalnega zapisa je v tem, da ni shranjen na enem, ampak v decentraliziranem omrežju računalnikov.

Vsaka nova transakcija z digitalno valuto se tako pred potrditvijo in vpisom v digitalni zapis preveri skozi to omrežje, kar naj bi dodatno povečevalo stopnjo varnosti pred zlorabami.

Zasnova sistema Ethereum naj bi omogočala hitrejše in varnejše transakcije kot sistem Bitcoin, zaradi česar Ethereum beleži tudi sorazmerno veliko podporo v finančnem svetu. Zanimiv naj bi bil zlasti za samodejna mikro plačila med napravami, na primer med električnim avtomobilom in polnilnico za e-vozila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.