Vojko Tomšič

 |  Pisma bralcev

Misli lokalno, deli državno

Mladina, št. 23

 Urednik v članku z zgornjim naslovom obravnava problematiko, ki je dejansko pravilo v vseh občinah Slovenije in na žalost tudi na ravni države. Žal pa je v uvodu popolnoma zgrešil. Res je Dom starejših občanov Il. Bistrica poligon politikantstva, da ne rečem svinjarij, vendar ne DeSUS-a, pač pa SD-ja.

Naj pojasnim. V začetku lanskega leta je potekel mandat direktorici Mirandi Vrh, ki jo je svet zavoda ponovno imenoval. V svetu zavoda sedi pet predstavnikov Ministrstva za delo družino in enake možnosti od devetih članov. Županu Emilu Rojcu, članu SD-ja je uspelo, s popolnoma skorumpirano večino v občinskem svetu, izglasovati negativno mnenje. Temu mnenju je sledila ministrica Kopačeva in izdala negativno mnenje. Razlog naj bi bile razne nezakonitosti v Domu. Sledile so prijave in preiskave Računskega sodišča in KPK-ja, vendar niso bile ugotovljene nobene večje kršitve. Opozicija občinskega sveta Il. Bistrica je že med razpravo opozarjala, da gre za gonjo zoper Vrhovo s strani župana Rojca zgolj zaradi dejstva, da je Vrhova na zadnjih lokalnih volitvah javno podprla Bistro listo in župansko kandidatko Kristino Valenčič. Kar je logično, saj je bil njen sin na drugem mestu Bistre liste.

Da se zgodba ne bi ponovila, je Kopačeva ob asistenci Rojca januarja letos zamenjala vseh pet predstavnikov države v svetu zavoda, čeprav bi prejšnji sestavi mandat potekel maja letos. Vendar se jim je spet zalomilo, saj so ponovno za direktorico (januarja v novi sestavi) izvolili Vrhovo. Od takrat je bistriški občinski svet zasedal dvakrat, vendar Rojc soglasja k imenovanju direktorice Doma starejših občanov ni želel uvrstiti na dnevni red. Čeprav mu akti občine nalagajo, da soglasje uvrsti na prvo redno sejo. Vendar mnenje občine ni obvezujoče. Je pa obvezujoče mnenje ministrice, ki tudi že pol leta ni dala ne pozitivnega ne negativnega mnenja. Pravice, da bi odgovor vlekla, nima. Ima pa dolžnost, da mnenje poda. Kakršno koli. Če smiselno uporabljam zakon o upravnem postopku, bi to morala storiti v 30 dneh. Če že razumem, da je -pod težo Rojčevih laži -, prvič dala negativno soglasje, potem bi na podlagi revizij, Računskega sodišča in KPK, morala spoznati s kakšnim strankarskim kolegom ima opraviti, in v zadnjem primeru že zdavnaj odreagirati. Pa ni. Zato seveda ni primerna za ministrico. In DeSUS je tako tudi glasoval. Ali je to greh ?

To pa ni osamljen primer Rojčeve maščevalnosti. Jih je veliko. Naj navedem še dva primera. Ko je direktor zdravstvenega doma (mimogrede, prihaja z Obale in ne pozna bistriških zdrah) izbral kandidatko za tajnico in ji izdal odločbo, je moral na zahtevo Rojca odločbo preklicati. Razlog? Izbrana kandidatka je bila na Bistri listi na zadnjih lokalnih volitvah. Ali še hujši primer: na občini Il. Bistrica imamo zaposlenega delavca, ki že leta dobiva plačo, ne sme pa na delo, ker ni všeč županu. Seveda je v tem času župan, veselo zaposloval svoje »kadre«. Tudi sicer je znano, da na vseh sejah grobo krši poslovnik. Zaradi vsega povedanega tudi Rojc ni primeren za župana. Pa je vseeno župan. Ker so župani v Sloveniji zaščiteni bolj kot medvedi in lahko počnejo, kar hočejo. To pa je še večji problem za Slovenijo kot člani svetov. Žal.

Vojko Tomšič, svetnik občine Ilirska Bistrica na Listi Vojka Tomšiča

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.