Dijana Matković

1. 7. 2016  |  Družba

Aleksandar Hemon

Pisatelj

Aleksandar Hemon, pisatelj

Aleksandar Hemon, pisatelj
© Getty Images

Chicaški pisatelj bosanskih korenin je v slovenskem prostoru s prevodi navzoč od leta 2006 in romana Nowhere Man (Modrijan, 2006), v svetovnem pa vse od prve v angleščini napisane zbirke zgodb The Question of Bruno (Vprašanje Bruna, 2000), ko so ga kritiki začeli primerjati z literarnimi klasiki, kot sta Joseph Conrad in Vladimir Nabokov. Še dlje pa predstavlja glas Bosancev – tako tistih, ki so ostali doma, kot številnih razseljenih po svetu. Izjemna ljubezen in spoštovanje sta ob njegovem lanskem obisku Ljubljane do zadnjega kotička napolnila knjigarno Modrijan in drug za drugim so se začeli oglašati njegovi rojaki, da bi pridali lastno zgodbo izseljenstva in se mu zahvalili za njegovo pisanje.

Po človeški plati boste težko našli ljubeznivejšo, priljudnejšo osebo, toda svoj javni glas uporablja neusmiljeno, niti malo politično korektno, ob tem pa je v analizah oster kot britev, hiter kot strela, drugič pa enostavno duhovit: na tviter profilu (@SashaHemon) je denimo včeraj opisal, kako se Donald Trump pred vsakim javnim nastopom »zadene z viagro. Tako so njegove dlani večje, njegovi lasje bolj puhasti in njegov rasizem bolj nenasiten.« Spet drugič ga zmoti Tarantinov film, kar ima za posledico dolg, besen rafal tvitov, s katerimi obsodi režiserjevo popolno dehumanizacijo ljudi in ga razkrinka v vsej njegovi bedi. V kolumnah, ki jih objavlja na Radiu Sarajevo in tudi v številnih svetovnih medijih, preučuje družbene kontinuitete, ki so med drugim povzročile in omogočile omenjena dva. Ko opazuje sedanjo predkatastrofično atmosfero, mu izkušnja Bosanca omogoča uvid v vzroke za nastanek tega stanja. Uvid, ki ga mnogi njegovi ameriški pisateljski kolegi nimajo – kako drugače razložiti, zakaj je prav on tisti, ki je moral približno petsto ameriškim pisateljem ob njihovem javnem protestu proti Trumpu povedati, da so v zmoti, da »Trump ni anomalija, temveč logična posledica procesov, ki v Ameriki potekajo vsaj od leta 2000«?

Zakup člankov

Ta članek stane le 1 evro!
Nakup je preprost: POŠLJITE SMS z vsebino
MLADINA1 na številko 7890. KODO, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste lahko prebrali članek.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1

Celotna številka Mladine je vaša za 3,5 evra!
Nakup TEDENSKEGA dostopa je preprost: POŠLJITE SMS z vsebino
MLADINA2 na številko 7890. KODO, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste imeli aktiven dostop.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Zakup članka
    1 €
  • Tedenski zakup ogledov člankov
    3,5 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.