Marjan Horvat  |  foto: Miha Fras

 |  Družba

Cane Zoran Kostić

Frontman skupine Partibrejkers

© Miha Fras

Zoran Kostić - Cane (1964), frontman skupine Partibrejkers, je odraščal na Ušću, v predelu Novega Beograda, kjer so po drugi svetovni vojni, tudi z akcijami mladinskih delovnih brigad, nastala nova naselja z visokimi stolpnicami in zaradi prišlekov iz drugih delov države drugačna urbana kultura v hitro rastoči, danes več kot dvomilijonski srbski prestolnici. Prvi bend, Kopilad, je ustanovil pri petnajstih letih, nato pel v Urbani gerili in Radnički kontroli, leta 1982 pa je s kitaristom Nebojšo »Antonom« Antonijevićem ustanovil Partibrejkerse, ki so danes med najbolj prepoznavnimi in najboljšimi rockovski bendi na območju nekdanje Jugoslavije. O tem smo se nedavno prepričali v Kinu Šiška, na predstavitvi novega albuma Sirotinjsko carstvo, prežetega s Partibrejkersom lastno energijo.

Cane je napisal besedila za večino pesmi skupine. V njih vseskozi in predvsem govori o ljubezni, poziva k utrjevanju človekove individualnosti in samosvojosti kot temelju svobode. V njegovi interpretaciji besedila namenoma zvenijo kot nekakšna rock'n'roll mantra, poleg tega pa tisto, kar poje, tudi živi. Po hudi bolezni v devetdesetih letih, ko se je z ženo preselil iz Beograda v Zrenjanin in postal veren, da bi v veri našel notranji mir in samodisciplino, je ta mantra še za spoznanje izrazitejša v njegovih besedilih in interpretaciji, vendar je »uvek isti« v prizadevanju za uveljavljanje vrednot, ki so na preizkušnji v sodobnem svetu. V takšnem umevanju sodobnega sveta in človeka v njem je za Caneta značilen premislek: »Ni življenja brez težav. Težave so dejavnik motivacije. Predstavljajte si, da gre vse v življenju tako, kot smo si zamislili. Nazadnje ne bi imeli takšnega življenja, kakršno hočemo. Težave nas profilirajo, saj človeka bolj določajo njegove slabe plati kot dobre. Dobre stvari so le posledica truda, da bi popravil pokvarjeno. Smo zato slabi? Ljudje smo.«

Ob prvem poslušanju se zdijo vaša besedila, ki so jasna in neposredna, preprosta. Ko pa se človek poglobi vanje, zazna v verze zajete življenjske modrosti in globlja, občečloveška, tudi uporniška sporočila, primerna za vsak čas. To niso tipična punkovska besedila, čeprav lahko Partibrejkersom pripišemo, da imajo energijo punka. Kako ste prišli do tega samosvojega umetniškega izraza?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.