NK, STA

 |  Politika

Novi vodja HDZ pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami

Poslanec v Evropskem parlamentu 46-letni Plenković na predsedniških volitvah stranke HDZ ni imel protikandidata.

Poslanec v Evropskem parlamentu 46-letni Plenković na predsedniških volitvah stranke HDZ ni imel protikandidata.
©Wikicommons

Na predsedniških volitvah največje hrvaške politične stranke HDZ je bil za vodjo izvoljen Andrej Plenković. Ta je v nagovoru dejal, da se v stranki pripravljajo na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo na Hrvaškem 11. septembra. Predvolilne raziskave sicer napovedujejo volilno zmago nove levosredinske koalicije, na čelu s SDP. Hrvaški parlament je sredi junija izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, ki je kot kandidat HDZ dobil mandat za sestavo vlade konec leta 2015. V petek, 15. julija, se je sabor tudi uradno razpustil.

Poslanec v Evropskem parlamentu 46-letni Plenković ni imel protikandidata. Za Plenkovića je glasovalo nekaj manj kot 98.000 članov stranke, v kateri je imelo volilno pravico približno 208.000 članov. Dobil je približno 5000 glasov več, kot je to uspelo predhodniku Tomislavu Karamarku, ki je bil na aprilskih predsedniških volitvah v HDZ prav tako edini predsedniški kandidat. Karamarko je s položaja predsednika stranke odstopil prejšnji mesec.

V HDZ se pripravljajo tudi na lokalne volitve, ki bodo potekale maja 2017. V kmalu objavljenem predvolilnem programu bo poudarek na gospodarstvu. Plenković, ki se predstavlja kot desnosredinski in demokrščanski politik, je zopet dejal, da je njegova prednostna politična naloga vrnitev zaupanja volivcev v verodostojnost in doslednost HDZ kot desnosredinske stranke. S svojimi izkušnjami namerava stranko spet narediti za osrednjo politično silo v državi. Plenković je v HDZ vstopil leta 2011, diplomatsko kariero pa je začel graditi že v začetku devetdesetih. Je podpredsednik odbora Evropskega parlamenta za zunanjo politiko. Če bo postal naslednji hrvaški premier, bo odstopil z položaja evropskega poslanca, so potrdili njegovi sodelavci.

''Hrvaška potrebuje nov pristop, sodobno politično platformo in strateški obrat. Iščemo mandat hrvaškega naroda, da bi spremenili izrabljeno politiko trgovine, netransparentnega financiranja in selektivnega pravosodja,'' je dejal po objavi izida volitev. Napovedal je, da se z njegovim štiriletnim mandatom za stranko začenja novo poglavje, in da se ob tem zaveda odgovornosti in izzivov, ki ga čakajo, ko gre za ''konsolidacijo in revitalizacijo'' stranke.

Plenković je dodal, da kljub negativnim trendom verjame v uspeh HDZ na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Junijske javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da ima HDZ najnižjo podporo v zadnjih petih letih. Za bolj levo usmerjeno SDP, ki je bila v zadnjem mandatu največja opozicijska stranka, zaostaja za deset odstotkov.

Na Hrvaškem so v soboto sestavili novo levosredinsko koalicijo na čelu s SDP, po imenu Narodna koalicija. Predsedniki SDP, Hrvaške narodne stranke (HNS), Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške stranke upokojencev (HSU) so v soboto podpisali koalicijsko pogodbo o skupnem nastopu na predčasnih parlamentarnih volitvah. Predsedniki strank, ki so vključene v novo Narodno koalicijo, so izpostavili, da se je treba obrniti k prihodnosti in boljšemu življenju vseh hrvaških državljanov s poudarkom na delu in izobraževanju.

Nova levosredinska koalicija je napovedala, da bodo nadaljevali tam, kjer se je ustavila Milanovićeva levosredinska vlada, ki je bila na oblasti med letoma 2011 in 2015. Po dogovoru bo imela SDP na svojih volilnih seznamih v desetih volilnih enotah 93 poslancev, HNS 24, HSS 14, HSU pa devet. Predvolilne raziskave na volitvah napovedujejo zmago levosredinske koalicije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.