Igor Mekina

 |  Svet

Michael Moore: Zmagal bo Donald Trump

Michael Moore

Michael Moore
© WikiCommons

Znani ameriški režiser kritičnih filmov Michael Moore je napovedal, da bo na novembrskih volitvah v ZDA za predsednika ZDA izbran – Donald Trump. Ob tem navaja pet razlogov, zaradi katerih se bo to zgodilo. »Ta pokvarjenec, ta neizobraženec, ta nevarni klovn v delu svojega časa in nevarni sociopat ves čas bo naš naslednji predsednik,« piše Moore. Moore ocenjuje, da vsi, ki govorijo nasprotno, »živijo v samoprevari, prepričani, da Američani ne bodo izbrali nekega idiota za predsednika«, pač pa da bo demokratka Hillary Clinton postala prva ženska predsednica države, ker jo svet spoštuje, ker je ostrega uma, ker skrbi za otroke, ker bo nadaljevala poslanstvo Obame in ker je jasno, da to ameriški narod želi.« Michael Moore je drugačnega mnenja.

»Takoj se morate posloviti od te samoprevare…in se soočiti z resnico, kajti globoko v sebi veste, da je zelo, zelo realna,« ocenjuje Moore. Ko ljudje slišijo eksplozijo na ulici enako vedno pomislijo, da je počila guma avtomobila, »kajti ne želimo niti pomisliti na to, da smo pravkar slišali, kako je bil nekdo zadet s strelnim orožjem,« kajti »želimo in potrebujemo upanje na najboljše, saj je življenje že tako ali tako težko« in zato »ne moremo prenesti še več slabih novic.«

Če bi Američani glasovali v udobju svojega kavča, za računalnikom, potem bi Hillary Clinton zmagala, je prepričan Moore. Toda zadeve ne funkcionirajo tako. »Potrebno je oditi iz hiše in se postaviti v vrsto za glasovanje…tisti, ki živijo v revnih, črnskih četrtih, bodo čakali dalj časa v vrsti, medtem pa je narejeno dobesedno vse, da bi jim preprečili glasovanje.« Zato na večini volitev v ZDA ne pride glasovati niti 50 odstotkov volivcev. »In tu leži novembrski problem: kdo bo imel najbolj motivirane, najbolje inspirirane volivce, ki bodo prišli na volilna mesta? Kateri kandidat ima najbolj zagrizene pristaše?...Odgovor veste. To je velika nevarnost, v kateri smo. Ne slepite se: nikakršna količina TV reklam Hillary Clinton in niti to, da vodi v debatah in to da liberalci potiskajo volivce vstran od Trumpa ne bo zaustavilo njegove čarovnije,« dodaja Moore.

Nato našteva pet razlogov, zaradi katerih bo Donald Trump zmagal. Prvi je, da bo Trump imel v fokusu štiri pomembne, delavske države, ki so tradicionalno demokratične, vendar izbirajo republikance za svoje guvernerje – Michigan, Ohio, Pensilvanijo in Wisconsin. V nekaterih od njih Trump že vodi pred Clintonovo, nekje pa sta oba izenačena. Trump je v teh državah že obljubil, da bo kaznoval podjetja, ki zapirajo delovna mesta in proizvodnjo selijo v Azijo. Zato se bo enako, kot se je z Brexitom zgodilo v Britaniji na predsedniških volitvah v ZDA zgodilo v teh štirih zveznih državah: Trump bo »prepričal množice, da je sedaj njihova priložnost! Da pokažejo vsem, ki so uničili ameriške sanje, da je sedaj tukaj outsider Trump, ki bo očistil hišo!«

Drugi razlog za Trumpovo zmago je to, da so »beli moški jezni«, ker se končuje 240 let moškega upravljanja ZDA in so ženske skorajda že prevzele oblast. Prav to naj bi bila misel večine »ogroženih belih moških.« Ki imajo dovolj, da so »morali osem let trpeti, da nam črni človek govori, kaj naj delamo, sedaj pa bi morali še osem let dopuščati, da nam bo poveljevala ženska?« je Michael Moore parafraziral razmišljanje tega dela volivcev. Tretji razlog za zmago Trumpa je »problem s Hillary«, ker je »ona jastreb« in je »desno od Obame« ter bo »našla pot, da nas zaplete v neko vrsto vojne akcije,« saj je nekoč glasovala tudi za vojno v Iraku. Ob tem je Hillary Clinton izjemno nepopularna, saj kar 70 odstotkov volivcev meni, da si ne zasluži zaupanja ter da je nepoštena. »Ona predstavlja politiko na stari način: v nič resnično ne verjame, razen v to, kar vodi do tega, da bi bila izvoljena,« opozarja znani režiser.

Četrti razlog za zmago Trumpa so njegovi »deprimirani volivci« iz enega celotnega krila Demokratske stranke, pristaši Bernieja Sandersa, neuspešnega rivala Hillary Clinton. Ti volivci demokratov se bodo sicer »privlekli do volilnega mesta« in »nerado glasovali za Hillary Clinton« vendar »s seboj ne bodo povlekli še pet ljudi, da glasujejo enako kot oni.« Ob tem bo »velik del pristašev Sandersa »na volilni dan enostavno ostal doma.« Zadnji in peti razlog zaradi katerega Moore predvideva, da bo zmagal Donald Trump pa je »sposobnost volilnega telesa, da je nagajivo…« kajti ko »ste sami v volilni kabini, lahko glasujete po strankarski liniji, lahko pa napišete tudi Mickey Mouse…zato in ker je toliko ljudi jeznih, ker se je politični sistem pokvaril bodo milijoni glasovali za Trumpa, ne zato, ker se z njim strinjajo, …pač pa zato, ker pač lahko. Samo zato, ker bo to postavilo stvari na glavo in razjezilo mamo in očeta…mnogi bodo obkrožili Trumpa samo zato, da bi videli, kako bo to videti,« piše Michael Moore.

Z Michaelom Moorom se je v Sloveniji med snemanjem dokumentarca potepal Mladinin novinar Borut Mekina. Njegovo reportažo si lahko preberete tu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.