AT, STA

31. 7. 2016  |  Politika

Putin v Sloveniji ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice

© Wikicommons

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na slovesnosti ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice izrazil hvaležnost Sloveniji in generacijam Slovencev za ohranjanje spomina na ruske vojake. Njegov gostitelj, slovenski predsednik Borut Pahor pa je dejal, da so se danes pod Vršičem zbrali, "ker hočemo mir, trajen mir", ob tem pa pozval k dialogu.

Putin je v svojem nagovoru na slovesnosti ob Ruski kapelici sicer napovedal, da bosta danes s Pahorjem govorila tudi "o paleti obojestransko koristnih" projektov v dvostranskih odnosih med Rusijo in Slovenijo, v glavnem pa je bil njegov govor namenjen spominu na padle ruske in sovjetske vojake tako med prvo kot drugo svetovno vojno.

Pohvalil je skrb Slovencev za kapelico, ki so jo v spomin na pod plazom umrle sovojake pred stotimi leti zgradili ruski vojni ujetniki. "Ko sem videl to skromno kapelico, sem pomislil, kaj bi si mislil kdo izmed tistih, ki jo je zgradil, ko bi nas videl, koliko nas je, da bi počastili spomin na žrtve prve svetovne vojne," je dejal.

"V imenu Rusije bi se vam rad zahvalil za vse, kar ste naredili, da se ohrani spomin na žrtve vojn in na vse, kar smo skupaj dali na oltar tako prve kot druge svetovne vojne," je dejal ruski predsednik in požel prvega izmed več aplavzov zbranega občinstva na slovesnosti.

"Ta kapelica je postala simbol rusko-slovenskega prijateljstva, skupnih teženj po miru in za blagostanje," je dodal.

Pri tem je izpostavil tudi spomenik na slovenskih tleh padlim ruskim in sovjetskim vojakom, ki ga bo danes odkril na ljubljanskem pokopališču Žale, in poudaril, da bo spominjal "na odločilno vlogo Sovjetske zveze pri osvobajanju Evrope izpod nacizma" in "odseval naše skupno stališče o nedopustnosti potvarjanja zgodovine in opravičevanja zločinov, ki so povzročili smrt milijonov nedolžnih ljudi" med drugo svetovno vojno.

Slovenski predsednik Pahor pa je v svojem nagovoru opozoril, da mir ni samoumeven, na kar nas opozarja tudi Ruska kapelica. Opozoril je, da se svet sooča z novimi varnostnimi grožnjami, zlasti s teroristično grožnjo.

"Vsakič znova, po vsaki tragediji v bratski Franciji ali Nemčiji ali Rusiji, na Bližnjem vzhodu ali kjerkoli po svetu odločno poudarimo, da to ne bo spremenilo našega svobodnega in odprtega načina življenja. Vendar je res, da noro nasilje vnaša med nas poleg ogorčenja tudi tesnobo," je dejal slovenski predsednik.

"Vendar se ne bomo vdali. Za nove, inovativne oblike skrajnega in surovega nasilja bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti," je dejal Pahor.

Pozval je k "združitvi moči vsega človeštva", za to pa sta po njegovih besedah potrebna dialog in premagovanje medsebojnega nezaupanja.

Kakih 2500 zbranih na slovesnosti pod Vršičem, ki se je sicer začela z dobro uro in pol zamude, je nagovoril še predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina, sledila je pravoslavna molitev pod vodstvom vodje urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolita Hilariona.

Med udeleženci slovesnosti so bili številni slovenski politiki in gospodarstveniki. Med njimi sta bila tudi premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk, ki se poteguje za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, pri čemer bo imela Rusija enega odločilnih glasov.

Prisotnih je bilo tudi več ruskih ministrov, med njimi minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov, ki skupaj s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem vodi medvladno mešano komisijo za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje.

Slovenski in ruski predsednik sta se po koncu slovesnosti odpravila na Žale na odkritje omenjenega spomenika, zatem pa naj bi imela še delovno večerjo na Brdu pri Kranju.

Putin je v Sloveniji tokrat tretjič. Prvič je bil leta 2001 na zgodovinskem vrhu s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeom Bushem na Brdu pri Kranju, drugič pa marca 2011 kot ruski premier.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.