Darja Kocbek

 |  Svet

Čas je za odstope odgovornih v trojki in za opravičilo ljudem v Grčiji

© Tomaž Lavrič

Čas je za odstope odgovornih na Mednarodnem denarnem skladu (IMF), Evropski centralni banki (ECB) in evropski komisiji. Čas je za opravičilo ljudem v Grčiji. Čas je za obrat v politiki, katerega začetek mora biti odpis dolga, konec varčevanja in prekinitev hitre privatizacije. Čas je za vnovično vzpostavitev demokracije v Grčiji. S temi besedami se je nekdanji grški finančni minister Janis Varoufakis na svojem blogu odzval na neodvisno revizijo, ki jo je Neodvisni ocenjevalni urad IMF (Independent Evaluation Office - IEO) na 650 straneh pred dnevi objavil o reševanju evrske krize.

Po Varufakisovih besedah je to ocena, ki ne dopušča dvoma, da je trojka izvajala vulgarno ekonomijo in nasilno diplomacijo. Člane trojke IMF, ECB in evropsko komisijo to poročilo postavlja v težak položaj. Na voljo imajo možnost, da si z odstavitvijo odgovornih predstavnikov povrnejo legitimnost ali pa ne naredijo nič. Če ne bodo naredili nič, se bo nezadovoljstvo državljanov z EU še povečalo, kar bo pospešilo razpad EU.

Ko se je Varufakis kot grški minister za finance pogajal s trojko, so mediji, ki so bili prijazni do trojke (ali od nje odvisni), poročali, da se on s trojko ne more pogajati, ker si je drznil namigovati, da so IMF, ECB in evropska komisija med letoma 2010 in 2014 fiskalno potapljali Grčijo ter z makroekonomsko neustreznimi politikami povzročili nepotrebno depresijo. Zdaj, leto dni potem, ko je trojki uspelo doseči, da je zapustil ministrstvo za finance, lastna revizija IMF potrjuje, da je bilo njegovo stališče povsem upravičeno, ne pa napačno ali nediplomatsko.

Neodvisna revizija delovanja IMF pri reševalnih programih prezadolženih evropskih držav je pokazala, da je sklad ob reševanju Grčije leta 2010 prikrojil pravila in se izpostavil političnemu pritisku. Izvršni odbor sklada je bil slabo obveščen in je izvajal prešibak nadzor nad odločitvami, ki so terjala sredstva IMF, poroča STA. Neodvisni ocenjevalni urad IMF je še namignil, da je sklad s tesnim sodelovanjem z Evropo in pod njenim vodstvom podcenil tveganja v evropskem gospodarstvu in precenil sposobnost regije, da se sooči s težavami.

IEO po poročanju Telegrapha opisuje »kulturo samozadovoljnosti«, dovzetno za »površinske in teoretične« analize, prikazuje šokantni polom v vodenju IMF. Odprto pa pušča, kdo dejansko vodi to izjemno močno organizacijo. IEO navaja, da je bilo veliko dokumentov pripravljenih zunaj uveljavljenih kanalov, dokumentacije o nekaterih občutljivih zadevah v pisni obliki ni bilo mogoče najti. Na določenih stopnjah IEO ni mogel ugotoviti, kdo je sprejel določene odločitve ali katere informacije so bile na voljo, prav tako ni mogel oceniti relativnih vlog vodstva in zaposlenih na IMF.

Celoten pristop k reševanju evrske krize je temeljil na skupinskem mišljenju (to je psihološki fenomen, ko člani v neki skupnosti želijo zmanjšati možnost konflikta tako, da se o neki stvari, o kateri bi bilo potrebno kritično razmisliti, strinjajo brez soočanja argumentov) in intelektualni omejenosti. IMF ni imel alternativnih načrtov, kako reševati sistemsko krizo v območju evra ali kako se soočiti s politiko multinacionalne denarne unije, ker so izključili vsakršno možnost, da bo do te krize prišlo.

IMF je vztrajno zmanjševal tveganja zaradi povečevanja primanjkljajev v tekoči bilanci in pretakanja kapitala v manj razvite države z evrom, zanemarjal je nevarnosti, ki so pretile zaradi nenadne ustavitve pretoka kapitala v te države. Še sredi leta 2007 je IMF menil, da financiranje iz tujine za članstvo Grčije v evropski denarni uniji ni zaskrbljivo. V Grčiji je IMF v letu 2010 po oceni IEO kršil svoje osnovno pravilo, ko je podpisal dogovor o reševanju te države brez zagotovil, da bo dolg države mogoče spraviti pod nadzor ali določiti pot za okrevanje gospodarstva.

IMF je v skladu s takratnimi pravili lahko izjemoma zagotovil pomoč, če je obstajala nevarnost, da bo kriza postala sistemska, toda v primeru Grčije o uporabi te izjeme upravni odbor IMF ni bil seznanjen. Direktorji so uporabo te izjeme odkrili šele, ko je bil dogovor o reševanju Grčije že podpisan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.