Monika Čvorak

 |  Družba

Kdo se boji Pokémona?

© Anže Tomić

Prejšnji teden je Iran postala prva država na svetu, ki je popolnoma prepovedala igrico Pokémon Go. Oblasti so kot razlog navedle varnost, saj jih igra, ki s pomočjo prepoznavanja lokacije igralcu nudi izkušnjo t. i. obogatene resničnosti, milo rečeno – skrbi. »Vsaka igra, ki želi delovati na celotnem območju Irana, mora pridobiti dovoljenje s strani ministrstva za kulturo in islamska vprašanja – Pokémon Go zanj še ni zaprosil,« je dejal Abolhasan Firouzabadi, vodja iranskega vrhovnega sveta za cyberspace. Oblasti so sicer v preteklosti že namignile na to, da bi Nintendovo uspešnico morda celo dovolili, a le pod pogojem, da se relevantni podatkovni strežniki v celoti prenesejo v Iran in da bi določene lokacije iz igre izvzeli. Prošnja, ki je očitno naletela na gluha ušesa. Toda Iran ni edina država, kjer si ne želijo »uloviti vseh«.

Savdska Arabija je bila ena izmed prvih držav, ki je do Pokémonov izrazila izredno negativno stališče. Že pred 15 leti so izdali verski edikt, ki jih je v celoti prepovedoval, saj je bila po mnenju vrhovnih verskih vodij igra preveč podobna igram na srečo, njeni liki pa zasnovani na Darwinovi teoriji o evoluciji in mnogoboštvu, ki ju islam zavrača. Ko je Pokémon Go izšel pred dobrim mesecem, so verske oblasti prejele nešteto vprašanj s strani vernikov, ki jih je zanimalo, kakšen odnos naj imajo do igre zdaj – poldrugo desetletje kasneje? Odgovorili so jim tako, da so fatvo (ali odločitev, ki temelji na določenem islamskem zakonu) ponovno objavili.

Čeprav je tam igra izjemno popularna, tudi ljubiteljem »žepnih pošasti« v Rusiji grozi prepoved igranja. Mnogi politiki se namreč bojijo, da je zahodnjaška pogruntavščina v resnici namenjena zbiranju informacij in občutljivih podatkov, saj je za lovljenje Pokémonov potrebna uporaba kamere in snemanje okolice. Državni televizijski kanal Zvezda, ki ga vodi ministrstvo za obrambo, je pred kratkim objavil prispevek, v katerem je bilo rečeno, da se ameriška Osrednja obveščevalna agencija (CIA) zanima zanj, saj »so postavili telovadnico za Pokémone v naši stavbi«. Rusom igre pravzaprav ne bi bilo treba prepovedati - v Rusiji obstaja namreč zakon, ki prepoveduje "nedovoljena zborovanja". Uporabljali so ga predvsem za zatiranje političnih protestov in shodov za LGBT pravice, v zadnjem času pa se nanj sklicujejo praktično kadarkoli se na ulicah zbere večja skupina. V mnogih primerih so celo uličnim glasbenikom izrekli kazni, ne zaradi preitranega hrupa ali prosjačenja, ampak ker so "organizirali masovno zborovanje ljudi". V Moskvi je pa prizor, ko se horda ljudi - vsak posameznik strmeč v svoj mobilnik - sprehaja v isto smer, zdaj že nekaj vsakdanjega.

O Pokémaniji je za Mladino že pisal Anže Tomić. Več na naslednjih naslovih:

Povsod pošasti! 

Pokémon Go, četrti teden

Nintendo zaradi Pokémon Go vreden več kot Sony

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.